maandag 31 december 2007

beste vriendin(nen) en vrienden,




Beste vrienden en vriendin(nen) van woord en beeld,

Mag ik jullie met dit prentje verblijden tijdens de overgang naar een nieuw jaar. Buiten het feestelijk sfeertje (waarmee ik geenszins wil doelen op de naaktheid van de bevallige celliste) zie ik overigens geen enkel verband met de op til zijnde viering... natuurlijk is er nog het nieuwjaarsconcert in Wenen waarin menig cello zal figureren. Ook zijn er de variété shows op de Duitse Fernsehen die nogmaals schaarsgeklede dames zullen opvoeren... alsof we hier een gans jaar lang zaten op te wachten.
Jezus wat moeten we met deze opgeklopte rommel? Had ik duiven ik kroop met een goede fles en een nog betere sigaar op dat kot om van ver naar het zotte vuurwerk van de mensen te kijken.

Anyway... een goed jaar beste vrienden!

Paul

zondag 30 december 2007

vuurwerk




Een bestseller zou het niet worden, maar toen de Georgische schrijver N. Thoenvilitsch op pagina twee van zijn autobiografie al zelfmoord pleegde, zat de uitgever Anatolia Komvandadakja toch mooi met de handen in haar haar. Baffff....badend in het zweet zit ik rechtop in mijn bed, een enorme knal brengt me terug van een vreemde droom in nachtelijke werkelijkheid. Die klote kinderen met dat kut vuurwerk, het is gotferdomme half drie, zijn de eerste oerhollandse krachttermen die me te binnen schieten. Moeten die rotgasten niet naar bed...half drie ! en dan nog eens iets anders, wat een vreemde droom, lees ik te veel de laatste week? Tussen het koken van een Indische rijsttafel voor 10 personen ( rempejeh, fricadel, sambal goreng boontjes, sambal goreng tolor, nasi koening, sateh, atjar, kroepoek, urjapan en als voorgerecht onze 'echte' pang sit ) de laatste twee Brusselmansen en Het verdriet van Belgie van Hugo Claus voor de tweede keer, misschien toch te veel vreemde verhandelingen voor dit hoofd. Ik word een ouwe zeur als ik bedenk dat ze het vuurwerkgeld beter uit kunnen geven aan lektuurwerk. Wel een lekker gevoel zeg, zo'n ouwe zeur zijn, behalve om half drie 's nachts dan toch.

vrijdag 28 december 2007

Woord & Beeld 12

Brugge, 2 april 2006. Laat het aftellen maar beginnen, hé!

dinsdag 25 december 2007

Woord & Beeld 11

Woord & Beeld 11, Dudzele, nu.
Vrienden, ik wens jullie een Zalig Kerstfeest, en straks voor 2008 allerlei goeds, maar ook een vruchtbare en plezierige start van onze Cultuurclub Goed Gezien!
Pascal

maandag 24 december 2007

De club van avontuur

Toen ik tien jaar was kocht ik gedurende zekere tijd elke week een Prisma junioresboekje met mijn zakgeld. Het was een spannende aangelegenheid want het gebeurde in een boekenwinkel – de enige boekenwinkel van het dorp – waarvan het uitstalraam met zijn wufte romannetjes en concentratiekampboeken me een beetje opgewonden en een beetje ziek maakte. De hondsbrutale uitbater schopte zijn hond en schold zijn vrouw uit. Ook slaagde hij er telkens in me een gevoel van schaamte over mijn aankoop te bezorgen. Er werd over hem verteld dat hij twee broers verloor in de tweede wereldoorlog en daardoor gestoord was maar mijn vader die ook twee broers verloor in die oorlog zei dat het karakterieel was.

Ellen op ballet, De kinderen van Groenowa, De wonderbare draaimolen, Henriëtta’s droomhuis, Bandieten in het motel …

Het allermooiste was beslist : De club van avontuur.

Een groot rommelig huis, vier grappige avontuurlijke kinderen, zeer afwezige ouders : de basisingrediënten voor een goed jeugdboek waren alvast aanwezig. Mijn zussen, mijn broer en ik, wij hadden ook een groot rommelig huis en zeer afwezige ouders maar noch ik noch mijn broer noch mijn zussen waren zo talentrijk, zo grappig en zo avontuurlijk als Trixie, Peggy, Lucy en Sammy. (Ik herinner me hun namen niet meer.) En De Panne was niet Londen – ook al hadden we de zee en de duinen.

Op een regenachtige woensdagnamiddag beslissen die kinderen eensgezind, terwijl ze zich voor het knappende haardvuur liggen te vervelen, om elke week hun zakgeld samen te leggen. Zo zal elk van hen de kans krijgen een droom te realiseren, een droomuitstap te maken, een avontuur te beleven.

Het begint met de jongste en dat beviel me wel, ook al leek het me ondenkbaar dat mijn broer en zussen ooit deze natuurlijke rangorde zouden respecteren.

Sammy dus trekt naar de dierentuin waar hij een circusartiest ontmoet bij de zeehondenvijver. Een week later gaat de artistieke Lucy naar een museum waar zij aan de klap en bevriend geraakt met een tekenaar – de weg naar de tekenschool ligt open. (Elk uitstapje reikt verder dan het geplande bezoekje.) Waar Peggy op haar woensdagnamiddag belandt weet ik niet meer, maar Trixie gaat vastberaden naar de kapper. Zij wil haar lange krullen, haar mooi weerbarstig haar laten knippen en bij haar thuiskomst zullen de ouders heel even opgeschrikt worden uit hun afwezigheid.

Ze wordt daar bediend en verzorgd als de zestienjarige koningin die ze is. Parfum, manicure en een snitbeurt … Ben je het wel zeker liefje vraagt de kapper en het kappershulpje staat er bij te snikken. Dan vertelt de kapper het verhaal van de twee geliefden, het verhaal van Miranda en Jeffrey.

Toen Miranda zestien was – zoals jij schatje – liep ze weg van haar aristocratische thuis om haar jeugd- en grote liefde, de muzikant Jeffrey te volgen. Ze belandden in Londen waar ze een kamertje huurden. Jeffrey werkte voor een hongerloon op de scheepswerven en ’s avonds waren zijn handen te geschaafd en te stram om nog muziek te spelen. Kerstmis naderde en ze hadden niets om aan elkaar te schenken. Het leven was hard en de winter was koud. Nauwelijks kolen of eten hadden ze.

Op de dag van Kerstavond kreeg Miranda een idee – ze aarzelde even want het was een stuk van haarzelf dat ze prijs zou geven. Toen ging ze naar de pruikenwinkel en verkocht haar mooie haar waar ze zo fier op was. Met het geld kocht ze een horlogeketting en een zakje kolen.

Op de dag van Kerstavond kreeg Jeffrey een idee – hij aarzelde even want het was een stuk van zijn zoete kindertijd dus van hemzelf dat hij prijs zou geven. Toen trok hij naar de juwelier en verkocht zijn zakhorloge dat hij ooit kreeg van zijn grootvader die een vader was. Hij droeg het nooit want het had geen ketting. Met het geld kocht hij een gouden haarspeld en een lamsboutje.

Op Kerstavond waren zij de allergelukkigste mensen op aarde.

zondag 23 december 2007

Woord & Beeld 10

Ergens in de Gard, Frankrijk, 25 augustus 2006

vrijdag 21 december 2007

Woord & Beeld 9

'Regard d' Aspiration', Calais, France 2006.

Regard : 1 blik, het kijken 2 controle 3 opening. Aspiration : 1 streven, verlangen 2 inademing 3 zuiging.

donderdag 20 december 2007

dinsdag 18 december 2007

Woord & Beeld 7

Sint-Kruis, 7 december 2007, 16u35

Photo View 2008

De primeur is voor jullie. Mijn serie STREET DRAMA is geselecteerd voor de tentoonstelling Photo View 2008. De expo loopt o.a. in Knokke-Heist, Gent, Antwerpen, Zonhoven, Turnhout. Jullie zijn alvast uitgenodigd op de officiële opening in Knokke, ergens in maart of april.
I am a passionate lover of the snapshot, because of all photographic images, it comes closest to the truth. The pictures have an apparent disorder and imperfection which is exactly their appeal and their style. It is about playing with ordinary reality, using unposed actors who are oblivious to the dramatic I’ve placed them in.
In photography there is a reality so subtle that it becomes more real than reality. On the other hand, spontanious everyday streetlife can have such a quality of real that it looks like staged. I ‘m registering moments that have a subtle comedy or tragedy to them, a touching or absurd feeling. Moments when strangers come together for a split second and are rendered inseparable through a photograph. So, it is also about creating order out of chaos.
I believe in the future transmutation of two seemingly contradictory states, dream and reality, into a sort of absolute reality, of surreality, so to speak. Into a bizarre street drama.

Woord & Beeld 6 / Goed gezien 2

Honolulu, USA 2007.

Savant

Koffie?
Wat?
Ik zeg koffie?
Ja lekker…
Melk?
Nee geen suiker..
Ik zeg melk?
Met een beetje melk graag..
Dat zeg ik, melk…
Wat?
Melk…
Graag, maar geen suiker.
Teus, net in de tachtig en altijd in de fabriek gewerkt, heeft gehoorproblemen én is te zuinig voor z’n leeftijd….hij betaald niet graag koffie voor twee, maar moet dat bij toerbeurt en zet de volumeknop van z’n gehoorapparaat op 1 want dat spaart batterijen. Sjors, een in de oorlog gevluchte Pool, heeft met beide handicaps minder moeite en betaald de koffie graag aan zijn biljartmaat. ‘s morgens koffie en ’s middags een borreltje, al jaren een vastgesteld ritueel. Tot deze week, Teus is aan de beurt om een rondje te geven en besteld zoals gewoonlijk met frisse tegenzin: “ een rode wijn en een port ‘’ …. Sjors antwoord met zijn charmante en eigenlijk voor een buitenstaander bijna onverstaanbaar Pools/Nederlandse dialect: ”Nee doe mij maar een Spa” en daar direct achteraan “ Omdat ik zoveel vergeet, heb ik besloten geheelonthouder te worden !” . Zo een prachtige zin had ik niet verwacht en zou ‘m graag zelf verzonnen hebben. Inspirerend werk toch, ik was eens in Chicago in gesprek met nachtportier van een hotel en het gesprek ging dus over werk. Ik vertelde van het mijne, ik beheer een gebouw voor de stad waarin de Kunsteducatie, de Muziekschool en twee activiteiten ruimtes zijn van het Seniorenwerk en omschreef dit zo ongeveer “ to be honest, i’m more or less a coffeeemaker in a madhouse” waarop de beste man zei “well then you meet a lot of interesting people…..jazeker, Teus en Sjors, very interesting people…. En Sjors made my day !

vrijdag 14 december 2007

uit en thuis


uit en thuis
veel verschil is er niet
het ene mijn huis
het andere de tent
zoals u wel ziet

Goed gezien

Brugge, Belgium 2007.

Moest eergisteren bij Pearl Vision zijn om enkele vijsjes te laten vastzetten.

Retsin 's Lucifernum

Brugge, Belgium 2007.

Deze is niet gemaakt op onze trouwdag, maar tijdens een van de prospectieve bezoeken.

donderdag 13 december 2007

Woord & Beeld 5


Kruishoutem (of daar ergens), 6 mei 2007
Jullie zien dat we volop bezig zijn met het aansluiten van Sarah op de blog. Hopelijk met spoedig resultaat!

Woord & Beeld 4

Brussels Airport, Belgium 2007.

woensdag 12 december 2007

Kanariegeel

P. en Anoniem, Gent Belgium 2007.

dinsdag 11 december 2007

Een verhaal ligt op de loer.


Eigenlijk zou hij die middag niet binnenblijven, veldrijden op Sporza maar Sven Nijs zal toch wel weer winnen. De regen klettert met grote regelmaat tegen de ongewassen ramen, waar blijft die sakkerse glazenwasser toch. Even langs de Leie stappen, een pint in "Het Groot Ongenoegen" en precies op tijd weer thuis voor de maaltijdservice van de ouderenbond. Het fotoboek hield hem thuis, Annie in betere tijden, verdomme waarom zij eerst. De verkering, de verloving, de uitstapjes...niet veel mensen hadden een toestel, zijn vader wel en gelukkig mocht hij regelmatig de oude Zeiss gebruiken. Al bladerend bespeurde hij de zure lucht van de donkere kamer in de neusgaten. Contactafdrukjes, precies een mooi woord, klein maar fijn en kijk eens hoe scherp. Verdomme waarom zij eerst.

Woord & Beeld 3

Vlaams Parlement, Brussel, 8 november 2007, 8u15.

Het begin van iets

Woord & Beeld 2 - Words in progress - Vooruit Gent, Belgium 2007.

Misschien zijn de foto 's 'Allez Vooruit' en 'Het begin van iets' het begin van een leuke serie waaraan ieder zijn bijdrage kan leveren. Als bind- en communicatiemiddel, als amusante cq. inspirerende tussendoortjes of gewoon om het archief wat aantrekkelijker te maken. Of nog: bij wijze van onderzoek naar de aanwezigheid van het geschreven, gedrukt, etc. woord in onze sociale, culturele en commerciële omgeving -de stad, de kunst, de media, de reclame, etc.-

maandag 10 december 2007

Een kanarie die Pierre heet

Zware storm op het Kanaal, de veerboot van P&O heeft drie en een half uur vertraging, het wordt een latertje vannacht.... Hangend over de reling, zwaar zuchtend en het vette Engelse ontbijt op het randje binnenhoudend, denk ik aan de woensdag die komen gaat. Een ontmoeting met wat culturele vrienden uit het Belgenland. Een tweetalig stuurloos land denk ik nog en direct daar achteraan, “er is vast geen kanarie die Pierre heet “…. ( Dit waarschijnlijk omdat ik beloofd heb de zorg op me te nemen van de kanarie van mijn onlangs overleden moeder.) Hoe kom je in vredesnaam tot zo een gedachte, ”Er is geen kanarie die Pierre heet”? Is het overigens geen prachtige titel voor een boek van Herman Brusselmans, waarin hoofdpersoon Kamiel van Vredegem een gepensioneerd militair de oplossing vindt van de regeringscrises? Kamiel mijmert weg tijdens het schoonmaken van de kanariekooi en plotseling schiet hem de oplossing te binnen….Piet, Pierre.…we moeten de taalgrens verleggen, het eerste jaar 5 kilometer naar het noorden, het tweede 10 kilometer naar het zuiden, het derde 15 kilometer enzovoort, enzovoort net zolang tot men niet meer weet in welk taalgebied men woont, een beetje zoals in de Elzas waar men Duits noch Frans spreekt en men zuurkool met zalm eet, de rode wijn gekoeld drinkt en de witte Gewütztraminer noemt.
Al hangend en zuchtend bedenk ik me ook dat het wel een beetje te veel wordt wanneer ik met dit vermoeide lichaam en warrig denkende geest op woensdagavond anderhalf uur moet rijden naar Brugge om daar na anderhalf of twee uur weer anderhalf uur terug te moeten rijden naar een duister Vlissingen alwaar de wekker wederom om half zeven afloopt…
Ik ga mijn uiterste best doen voor 9 januari, met een frisse kop en wat verlof in de benen moet dat lukken.
Piet
( iemand zal me nog uit moeten leggen hoe er onder dit bericht staat: geplaatst door Piet... )

zaterdag 8 december 2007

le premier pas





Ergens in een donkere uithoek van Brugge, boven de kruinen van het Visartpark, met een bananenboom als luisterend oor... de eerste vergadering van 'Goedgezien'

Allez Vooruit


Woord & Beeld 1 - Words in progress -
Vooruit Gent, Belgium 2007.
'Allez vooruit! Zorg maar dat ge zo rap mogelijk weer thuis zijt!' Hoeveel keer zou deze dwingende doch liefdevolle aansporing niet hebben weerklonken in achterzalen van cafés De Sportvriend, cafés De Postduif, cafés De Reisduif en aanverwanten? De duivensport is een volkssport. Bij ons dan toch. Duiven zijn betaalbaar. Waren betaalbaar -in pakweg Dubai of Koeweit hebben ze een klein fortuin over voor een Levende Vlaamse Duif-.
Je kan bij wijze van spreken overal duiven houden. Ze passen perfect in onze visie over architectuur en stedebouw -in de visie die we er lange tijd niét over hadden eigenlijk- en hoewel geen enkele paradox kan tippen aan deze van de kip en het ei, moet de vraag gesteld: was er eerst het hok of eerst de duif?
Het prototype van de Vlaming is een nestbouwer, een thuislander. Hij doet op tijd en stond een stapje in de wereld -tot aan het duivenlokaal- maar wil zo rap mogelijk weer naar zijn kot. Of hij wil of niet, hij moet. Omdat de aardappelen zacht zijn.
Zouden André, Marcel en Firmin duiven melken om ze op een dag voorgoed te zien vertrekken? Om preciezer te zijn: zouden ze in staat zijn hun duiven klaar te stomen voor de grote reis om ze op een weloverwogen moment te laten gaan? Los te laten? Stel je even voor dat Kim Gevaert zou vertrekken voor een 100 of 200 meter en niet meer zou terugkomen?! Of Yves Leterme?! 't Zou toch raar doen?!
'Allez vooruit! Salut en de kost en laat nog iets van u weten. Schrijf een keer een brief en geef hem mee met de postduif of stuur hem op naar De Weekbode. Als ge goesting hebt tenminste!'


Ik moest ook denken aan de foto hierbij. De foto verhoudt zich op een fijne wijze tot de kernbegrippen van de cultuurclub, woord en beeld. Woord in Beeld. Beeldrijm. Beeldspraak. Foto genomen tijdens de FNAC fotomarathon 2007 in Gent met teamgenoot, jawel, Piet.


Tibor? Topfotografie! Wat heeft die man in Brugge verloren? Ja dus, een buitenkans en wellicht aanleiding om een snelle uitbreiding van de club in overweging te nemen. Tot wanneer verblijft hij alhier?
Piet! Piet? Die is toch alweer vertrokken?! Alle gekheid op een ... -zou ik? ja toch!- stafje, ja we moeten Piet op de hoogte brengen. Dan kan hij alvast ook zijn bijdrage leveren op dit blog -tja, ik merk dat ik het begrip blog spontaan iets onzijdigs toeschrijf- wat allerminst zal te versmaden zijn. Goed dat jij dit wil doen, Paul.

een gevoel van 'we zijn vertrokken'...

'k Ben net terug van Ettelgem alwaar ik mij in café 'De Sportvriend' voor het eerst verdiepte in de landelijke cultuur der duivensport. 'k Had niet kunnen vermoeden dat deze 'bezighouding' mij als onderwerp in die mate zou boeien. Maurice, gezeten aan een tafeltje in een uithoek van het dorpscafé, heeft me over de streep getrokken. Met z'n hoornen brilletje en stil genietend achter z'n vroege pint kon hij me overtuigen. Prompt belde de cafébazin Marcel op. Marcel zit in het bestuur van de lokale duivenbond... 'k Voelde plots weer deuren opengaan. M'n camera bleef ongebruikt in z'n tas onder de barkruk. Niks overhaasten, lentement... 'k Hoor de duiven kirren op de films die veel te koud in m'n ijskast liggen wachten. 

Van café 'De Sportvriend' naar m'n laptop is een grote stap. 'k Ben heel verheugd te merken hoe ons project zich met hoopvolle bewegingen op gang trekt. Pascal is een krak omdat hij wat ik amper durfde te denken meteen hard maakt. Stuwing is nodig in dit stadium. Die eerste windstoot brengt beweging in de boot en wat 'inertie' kan doen is ons bekend. Uiteraard moet Piet aangemoedigd worden om ons te vervoegen. Er is nog een kooi in het vooronder voor deze jongen van over de Schelde. Het beweegt daar wat ruiger maar daar zal deze nazaat van Michiel de Ruyter niet om malen. ( We verwachten je op de eerste vergadering van het nieuwe jaar!)
Luc, ons geplande collectief wordt werkelijkheid. En Sarah... 'k mocht er niet aan denken dat de geur van mannelijk okselzweet de bovenhand zou krijgen. 
Enfin... tot jullie spreekt een gelukkige mens.

(Ik dring via het net nog eens aan bij Piet en concentreer mij verder op m'n huiswerk voor de volgende meeting. Ga eens een kijkje nemen op deze site. Ik kan contact leggen met deze mens om ons clubje toe te spreken. Op 22 december ontmoet ik Tibor in Brugge. )

Groeten Paul

De mails in het archief

Hallo,
De blog van Goed Gezien als archief: ik heb er de mailcorrespondentie voorafgaand aan onze stichtingsvergadering opgezet. Zie onderaan.
Wat doen we met Piet? We moeten hem wel op de hoogte brengen, nietwaar?
Groeten,
Pascal

Het geslacht van blog

Ja, Luc, dat werkt dus.
Ik stel voor dat alle mailcorrespondentie meteen ook op de blog wordt geplaatst. Oké? Zo wordt de blog ook een archief. En als we meteen aan onze mails wat kwaliteit meegeven, dan wordt hij (zij? - ja, wat is het geslacht van blog?) een waardevol archief.
Van harte gegroet,

En met telkens de link toe te voegen, volstaat een klik om meteen naar de blog te gaan:
http://goedgezien.blogspot.com/

vrijdag 7 december 2007

Zo Gezegd

Literaire Lente in Vooruit Gent, Belgium 2007.

Ben tevreden dat we een blog hebben, P. Ik denk dat het functioneert. De geest van de oprichtingsvergadering is m.i. terug te vinden in je eerste post. Zou het niet interessant zijn om onze voorgenomen bijdragen voor de eerste bijeenkomst vooraf op het blog te zetten? Kwestie dat we dan efficiënter, vollediger en meer doordacht kunnen reageren.

Openingszet

5 december 2007

PC ontvangt SD, LR en PW ter Residentie Visart voor de oprichtingsvergadering van… Ja, hoe zal het heten? Ik stel voor: ‘Goed Gezien’. Zien en Zin en Goedgezind: Beeld en Woord of, in de meer gangbare staande uitdrukking: Woord en Beeld. Want dat zijn de polen, de pijlers, waarop onze ‘cultuurclub’ (werknaam) moet/wil rusten.

Verslag van de oprichtingsvergadering.

Eerste agendapunt: Wat kunnen wij elk aanbrengen? Wat is de input?

LR: fotografie + organisatie. LR wil ook: iets doorgeven, het didactische.
SD: schrijven + film. Ook: het didactische.
PW: fotografie (toegepaste) + schrijven/film + het didactische, alweer.
PC: schrijven + fotografie + ook: het didactische.

Tweede agendapunt: wat willen we bewerkstelligen?; wat is het doel?; wat is de output?

Vooraf: willen wij:
intern: - een kern van vier vormen en ons voeden met ‘materiaal’ van buitenaf?
extern: - de kern uitbreiden en iets uitdragen?
Op basis van de antwoorden blijkt dat wij een mengvorm van beide willen.

LR: denkt vooral op lange termijn:
- een publicatie (met gastschrijvers, gastfotografen)
- een evenement (tentoonstelling, met beeld; happening, met woord en beeld)
SD:
- uitgangspunt: sociale behoefte; met anderen iets doen (film, poëzie…)
- foto’s; blogs
PW: langzaam groeien; iets ‘Masereelfonds’-achtigs
PC:
- sociale behoefte: activiteiten op touw zetten
- beginnen met een gemeenschappelijke blog

Besluit:
We nemen ons voor om één keer per maand (de tweede woensdag van elke maand) een bijeenkomst te beleggen. De optie is om daarna, op basis van een beginselverklaring (zie hieronder), andere mensen aan te spreken zodat we de kerngroep kunnen uitbreiden tot een werkbaar aantal.
WAAR? Geografische beperking: Brugge is de uitvalsbasis.
WAT? Deze ‘club’ wil open minded zijn, dat wil zeggen (denk ik, PC): bereid zijn tot luisteren, constructieve kritiek geven, onbevooroordeeld. We starten een gemeenschappelijke blog (bij deze), die aanvankelijk een werkinstrument met beperkte toegang is en die later kan uitgroeien tot een collectief medium met publieke toegang en met een waarde in se. De activiteiten van onze ‘cultuurclub’ willen tegemoetkomen aan een sociale behoefte, creativiteit kanaliseren, en eventueel (op lange termijn, LR) drager zijn van ‘ambitieuze’ projecten – LR kan zijn plannen (publicatie, tentoonstelling) uiteraard ook op eigen initiatief en op eigen naam uitbouwen. De bijeenkomsten moeten een inhoud hebben, er moet een sérieux zijn, deelnemers worden verondersteld welwillend en actief te participeren (= een bijdrage leveren).
WIE? Een twintigtal gemotiveerde ‘leden’, die op basis van vertrouwen (‘peterschap’) worden aangebracht en die bereid zijn om van de andere leden te leren.

Afspraak:
De kerngroep van vier komt opnieuw samen bij PW, Hamiltonpark 7, op 9 januari 2008 om 20 uur.

Voorstel van SD (dat wordt aangenomen) voor deze eerste bijeenkomst: wij bespreken elkaars werk zoals het zichtbaar/leesbaar is op onze blogs: elk om beurt zegt iets over de drie andere (voorbereiden!), waarna de auteur zelf iets over het eigen werk zegt.

PC belooft de beginselverklaring op te stellen en een blog (werkinstrument) op te zetten. Dat gebeurt bij deze. De naam van de blog/van de club ('Goed Gezien') is een voorstel. De tekst van de beginselverklaring is uitdrukkelijk vatbaar voor amenderingen.

Ik stel voor dat we op 9 januari, en voor het aanspreken van kandidaat-leden, de beginselverklaring definitief redigeren.

Beginselverklaring
*** (naam van onze ‘club’) is een groep van minimum vier en maximum twintig mensen die in Brugge vanaf 9 januari 2008 elke tweede woensdag van de maand om 20 uur samenkomt om aan elkaar iets door te geven in de sfeer ‘woord’, ‘beeld’, ‘woord en beeld’. Trefwoorden: open geest, didactiek, constructieve kritiek. Mogelijke activiteiten (kan uitgebreid worden): film, foto’s, teksten (telkens met bespreking en uitwisseling van gedachten). De bijeenkomsten bestaan uit een formele aanloop en, eventueel, een informelere afronding. Op lange termijn kan *** de basis vormen van grootschaligere activiteiten die mikken op een breder publiek. Werkinstrument van *** is een collectieve blog (bij deze) waarop elk van de leden commentaren, voorstellen, foto’s, creatief werk etc. kan posten.

Voilà. Nu is het aan jullie, SD, LR en PW…

Ik geef jullie straks de wachtwoorden etc. om op deze blog te posten. Ik stel voor dat alle communicatie via de blog gebeurt en dat bij een post de andere leden via mail op de hoogte worden gebracht dat er een post is.

Dit zijn de e-mailadressen (maak een groep aan in je adressenbestand):
(de adressen zijn verminkt weergegeven om spam tegen te gaan)
pascal punt cornet at pandora punt be
desplenter punt sarah at pandora punt be
yona18 at pandora.be
foto at paulwillaert punt be

De aanloop in mails

Dit is een reconstructie. Mogelijk kloppen niet alle data. Voor 15 november zijn er ook nog feiten geweest. Op 11 november kwam Paul naar Residentie Visart om met Pascal en Sarah te brainstormen. Daarvoor waren er, vermoed ik, gesprekken tussen Paul en Luc. En we mogen ook de rol van Piet uit Vlissingen niet vergeten. Hij komt in de mails ook voor. Ik vermoed dat we hem op de hoogte moeten brengen van deze blog en de verdere initiatieven.

15 november 2007

Dag Piet, Paul, Pascal
-3 P 's. Ik val zowaar uit de toon-.

Niet uit het niets maar uit geregelde en/of sporadische ontmoetingen zijn gedachten komen opborrelen over elkaar ontmoeten en met elkaar van gedachten wisselen over het leven en de dingen die ons bezighouden. Of dit tot iets tastbaars leidt, zien we dan wel. Zoniet, dan is de ontmoeting op zich meer dan de moeite.
Laat ifv een efficiënte afspraak en liefst asap weten wanneer je je niet kan vrijmaken in de tweede helft van november. Paul en mezelf kwamen tot de vaststelling dat we best op een avond in de week afspreken op een nog nader te bepalen plaats. Voorstellen zijn welkom.

Hartelijk

Luc

*

Beste vrienden,
Sarah, Luc, Pascal en Piet,

'k Heb je mail goed ontvangen Luc. Piet, 'k hoop dat je je aangesproken voelt door onze intenties. De Franse aanhef samen met het uitdrukkelijk 'culturele' van onze eventuele samenwerking doen me echter een beetje schrikken. Voor mij hoeft het niet zo nodig en vooral niet met deze titel op papier te komen. 'Cercle Culturel Brugeois' leunt trouwens in klank iets te dicht aan bij 'Cercle Bourgeois' als je begrijpt wat ik hiermee bedoel? Best grappig dus... Ik hoop dan ook dat het als grap bedoeld was. Ik wil niet aanvangen met een potje mierenneukerij i.v.m. de titel van ons nobel gezelschap maar ben al lang tevreden over de schuchtere stappen die ondernomen worden om mensen uit een dreigend 'isolement' te halen en het sociale met het 'culturele' (jezus-daar-zijn-ze-nog-eens) te combineren.
Voor mij mag het tijdens de week, tijdens het weekend en ook wel eens bij mij thuis. Ik wacht dus op jullie voorstellen om mijn agenda daar indien mogelijk op af te stemmen. Ergens in de laatste week van november zou reeds mooi zijn hé. Piet, ik vrees echter of jij je in de week gemakkelijk tot hier kan begeven. Een oplossing is, af en toe eens tijdens het weekend, of in een bistro in Breskens zodat je de ferry kan nemen, of wij met z'n allen naar Vlissingen hé! (omdat die van over de Schelde zichzelf uitnodigen...) 'k Ben gewoon wat luidop aan het denken.
Pascal, bedankt voor het aanblazen van onze waakvlam. ( wil je dit mailtje forwarden aan Sarah)
Sarah... please laat dit geen mannenclubje worden. Breng desnoods Trixie, Taxi en Peggy ook mee.
Luc, mooi dat je het geduld kon opbrengen om een reeds bestaand 'idee' zo lang te blijven koesteren.

http://pascaldigital.blogspot.com/
http://met-120-door-de-bocht.my-expressions.com/
http://www.spoednique.blogspot.com/
http://timescapes-timescapes.blogspot.com/
http://onderaandedijk.wordpress.com/

beste groeten

Paul

*

Beste Allemaal

Wat betreft de naam moet ik jullie teleurstellen, ik woon op het eiland Walcheren en niet in Zeeuws Vlaanderen. Wat betreft de data, gedurende de week kan ik het beste op woensdagavond, maar dan kost de rit naar Brugge me 2x 1 1/2 uur en die gaat van de avond af.... in het weekende voorlopig ( eigenlijk tot eind december ) niet op zaterdag. Op zondagmiddag ? Hier of daar of tussenin ?

Piet

*

Dag Luc, Paul, Piet en Pascal,

ik doe heel graag mee. Kan er nu woensdag niet bij zijn, volgende woensdag misschien wel. Ik kamp met een immens tijdgebrek.
Het zit zo : vanaf januari heb ik ongeveer de helft minder werk maar nu dubbel te veel. Het heeft dus niets met een gebrek aan enthousiasme te maken.
Ik wens jullie een constructieve bijeenkomst woendag.
Pascal, wil je dit doorsturen aan Paul en Piet ?

Groeten van Sarah

*

17 november 2007

Dag beste Sarah, Luc, Paul en Piet,

Bezint u bij het verwekken alreeds over de naam van het kind!
Maar goed, Sarah en ikzelf hadden met Paul al een goed verkennend gesprek, en ik zou het ook willen voeren met de andere 'gegadigden'. Dat kan bij mij, en het kan, voor wat de rest van de tweede helft van november betreft, niet op de volgende data:
vrijdagavond 23
zaterdagavond 24
maandagavond 26
vrijdagavond 30
zaterdagavond 1
Ik hoop echt waar dat we iets zinvols tot stand kunnen brengen.
Hartelijke groet,
Pascal

*

Dag geachte leden van de grens- en estuariumoverschrijdende cultuurclub,

Jullie zijn van harte welkom bij mij op woensdag 28 november om 20u00.
Breng aub geen flessen wijn en zo mee, ik heb hier een vatje Kalamundi van de Colruyt, en ook pinten.
Roken mag, maar moet niet.
Graag nog een bevestiging en tot hopelijk spoedig,

Pascal

PS - wie maakt de foto's van deze historische gebeurtenis?

*

geachte leden van deze toekomstige allesoverschrijvende club,

er zit een foutje in jullie mailbestand ! de Paul Willaert die jullie zoeken is niet dezelfde die onderstaande zoetgevooisde conversatie ongewild kan meevolgen.

hoog tijd dus voor jullie queeste naar die andere Paul....

met vriendelijke groeten,

Paul.Willaert@telenet.be uit Merelbeke

*

Wat hebben we nu,

Ons prenataal genootschap heeft nog geen naam en reeds staan clubloze vreemdelingen te dringen om een lidkaart. Laten we, nu Kerstmis nadert, deze eenzame opnemen en hem met de beste zorgen (al komen die uit de Colruyt) omringen. Ik zie nu al uit naar onze eerste vergadering boven de kruinen van het Graaf Visart park. Het fototoestel wordt geladen, de hemden gestreken, wij komen er aan...

Paul

*

Geachte,

dank u om ons attent te maken op de technische storing.
Doe mee. Wees een onverwachte invaller in ons zoetgevooisd koor ! Verras ons met uw Oost-Vlaamse invalshoek.
Vriendelijke groeten van

Sarah

*

18 november 2007

Vrienden
Na 'n telefoontje blijkt dat de woensdag voor Piet de beste keuze is -voorlopig wellicht ook de enige-. Dat klopt nog, Piet?
Zoja, laat ons dan bijeenkomen bij Pascal, wiens aanbod je toch niet kan negeren -de volgend keer mag het bij jou, Paul- op woensdag 28 nov.
Indien ok, Pascal, hoe laat nodig je ons dan uit?
Hartelijk
Luc

*

20 november 2007

Beste Clubvrienden
Alles opnieuw te bekijken zeker? Piet kan niet op woe. 28 nov. maar wel op 5 dec. Gaat 5 dec. voor elkeen? Voor mij wel.
En Pascal, zet de 'goeie' Paul in je adresbestand - Paul: er is een mail van Pascal naar een naamgenoot van je gestuurd -.
Nieuwe poging op 5 dec.? Dan kan jij Sarah er misschien ook zijn?
Allez vooruit.
Groetjes
Luc

*

5 december is voor mij ook goed. Graag toch nog een bevestiging. Sinterklaas gelieve zich te onthouden.
Pascal

*

Dag beste clubsupporters
Toch nog even opnieuw de suggestie van Pascal om op woe. 5 dec. bijeen te komen. Kan dit voor jullie Sarah, Paul, Piet?
Graag een antwoord asap. Met dank.
Hartelijk
Luc