dinsdag 30 september 2008

Boodschappenlijstjes voor analfabeten

Ik laat niet veel van me horen maar ik ben ook bezig op mijn manier (traag, moeizaam). Ik geniet van wat jullie doen, reageer niet altijd. Wat ik schreef - een fragment van wat een hoofdstuk moet worden - heeft iets te maken met Woord en Beeld.


(...)
Maar stelen was toch het ergste. Mijn vader verwenste zijn kinderen maar ik vatte het niet persoonlijk op en hij verwenste mijn moeder die het persoonlijk opvatte en hij verwenste bovenal zijn eigen persoon en zijn lichtzinnigheid die hem op een koude winternacht het krapuul deed verwekken dat nu waarschijnlijk met de meid aan het vogelen was. Daarop stormde hij de trap op. De politiecommissaris vond het een interessante situatie. Maar mijn broer had een bed en een kast voor zijn kamerdeur geschoven en mijn vader kon alleen op hem schreeuwen en op de deur beuken en op de hond schoppen. De meid jammerde in haar kamer : er zou niet meer gevogeld worden die avond. Mijn moeder aan het huilen, mijn vader aan het razen, de hond aan het janken en op de tv was de Titanic aan het zinken en de derdeklassepassagiers geraakten niet in de reddingssloepen. On coule, on coule riep de gedubde kapitein. Dat was het laatste want de tv moest uit. Mijn broer sliep die nacht met een mes onder zijn hoofdkussen en van de rest sliep niemand die nacht.
Dat dienstmeisje door ons meid genoemd, was zestien en ze kwam van het Tehuis van de Verlaten Kinderen, waar ze grijze schorten droegen. Ze huilde als ze droevige liedjes hoorde op de radio en wij deden haar na. We waren de hatelijke kinderen, de wilden die we wilden zijn. Op een dag gaf ze me een klap en haar hand was hard en droog. Voor hem waren die handen zachter . Natuurlijk vonden zij elkaar. Want zij was analfabeet en mijn broer een jongen van weinig woorden. Mijn moeder vroeg hem de boodschappenlijstjes te tekenen. Hij tekende en kleurde. De lijstjes werden hoe langer hoe mooier. Hij bracht aquareltoetsen aan en clair-obscur-effecten. Hij had tekentalent, hij zou naar de tekenschool gaan. Ik heb er een paar van teruggevonden en bewaard. Ik zie de koffie dampen in de kopjes, de melk opspatten over de Kellogs, het zachtgele vruchtvlees van een pompelmoes glinsteren in de zon. Het waren miniatuurtjes van ajuinen en look, stillevens van Planta en Dash, het was zijn popart, hij werkte er uren aan.
En het was het beste van ons leven toen, van de rijkelijk gedekte tafel waar de spanningen rondgierden. We kenden tenminste de zorgeloosheid van de dingen. Ook al sluimerde de dood in de hand die hen tot leven bracht. Zo vonden zij elkaar. En verder was hij zoals zij : zestien. Zij droeg geen grijze schort meer.

In alle opzichten constructief

Vrienden,

We leggen dus, aangezien Piet die avond niet zal komen, onze eerstvolgende bijeenkomst, op 9 oktober, vast om 20 uur. Plaats van samenkomst: 'Residentie Visart', vierde verdieping, Karel de Stoutelaan 4b (blauwe deur), Brugge.
Tot nader order heeft enkel Luc zich aangemeld als aanbrenger van inhoud. Mogelijk is dit avondvullend, maar misschien ook niet. Aarzel dus niet om zelf ook iets voorstellenswaardigs mee te brengen. Enige restrictie: het moet iets te maken hebben met 'woord & beeld', waarbij de '&' eventueel zelfs als een 'of' kan worden geïnterpreteerd. Dus een restrictie is dat nauwelijks.
Voor de nieuwe sympathisanten, een avond 'Goed Gezien' ziet er ongeveer uit als volgt:
- eerste anderhalf tot twee uur: constructieve ernst
(In dit eerste deel treedt een vrijwilliger op als moderator/aanbrenger, een andere vrijwilliger als verslaggever. (Johan, het verslag van Vlissingen?))
- vervolgens: constructieve luim
Raadpleeg het label 'verslag' om een idee te krijgen van de invulling van de vorige bijeenkomsten.

Zo. Tot dan.
P.

Dembele



Dit voetbalfragment in het verlengde van de BVH serie van Jan. Rode Duivel Moussa Dembele heeft nog eens laten zien waarom hij tot een van de grootste Belgische voetbaltalenten mag worden gerekend.
De jonge spits won deze week -op 27 september 2008 na Christus- met zijn Nederlandse club AZ met 2-5 op het veld van Willem II. Er is nog hoop voor België. Dank zij een allochtoon?!

maandag 29 september 2008

zaterdag 27 september 2008

vrijdag 26 september 2008

Woord & Beeld (80)

Brussel, Belgium 2008.

donderdag 25 september 2008

Het beste uit de tijdschriften

Een tekst van mijn hand is in de running voor de titel 'beste tijdschriftartikel' van 2007-2008, zoals u hier (klikken) kunt zien. Het gaat om het essay 'Een permanente hapering' over de vorige (2007) poëziezomer van Watou - jullie hebben deze tekst misschien al op mijn blog gelezen.

Ik plaats dit bericht hier ter informatie en vanuit een gevoel van trots, niet om jullie stem voor de publieksprijs af te pingelen want wie heeft nu de tijd en de zin om 25 tijdschriftartikelen te gaan vergelijken?

Laat ons hopen dat de vakjury van Knack een verstandige keuze maakt.

woensdag 24 september 2008

Er zat nog 't een en 't ander in mijn Sony Cyber-shot...



9 oktober

Beste fanatieke adepten van GG cq sympathisanten,
Wij hebben, dacht ik toch, bij onze vorige en zeer gesmaakte activiteit in Vlissingen (Johan, waar blijft het verslag?) verzuimd een afspraak te maken voor onze volgende bijeenkomst. Ik meen mij te herinneren dat we daarvoor de tweede donderdag van de maand hadden naar voren geschoven - welnu, de tweede donderdag van de eerstvolgende maand valt op 9 oktober. Mag ik ulieden dan ook vragen deze datum vrij te houden? Ik doe dat alvast ook en nodig jullie uit om bij mij (Karel de Stoutelaan 4b, vierde verdieping) samen te komen. Om 19 uur als Piet komt, om 20 uur als Piet niet komt. (Piet, kunt gij ons daarover uit het ongewisse halen?)
Ik stel voor dat wie de inhoudelijke invulling van deze avond op zich wenst te nemen deze blog gebruikt om zijn/haar intenties te ventileren.
Attentie!: 9 oktober zal zich sneller voordoen dan wij geneigd zijn te denken: dus, vooruit met het schaap.
Van harte gegroet,
Pascal

Woord & Beeld (79)

Brugge (Meifoor) - 080418

BVH

dinsdag 23 september 2008

Ambras


Honolulu, USA 2007.

Ik had het tijdens de jongste bijeenkomst over die ene keer dat ik moeilijkheden ondervond in Honoluli bij het ongevraagd fotograferen van mensen.
Dit zijn twee opeenvolgende opnames die dit moeten illustreren. Op de eerste foto merkt het meisje in de groep dat ik mijn camera in hun richting houd en veronderstelt dat ze op de foto staat (en gelijk heeft ze, de foto is er het bewijs van). Vervolgens doet ze haar beklag bij haar ouders. Op de tweede foto is te zien dat de vader kritisch onderzoekend naar mij kijkt terwijl ik nog 'n keer afdruk. Het vervolg van het verhaal heb ik jullie verteld.
Mijn intentie was om de wenende kleuter op de voorgrond te fotograferen. Bij de eerste opname had ik zijn gezichtje niet goed in beeld en daarom drukte ik nog 'n tweede keer af, met meer sukses.

zondag 21 september 2008

BVH(belgische vlag herontdekt)


Regelmatig zie ik de nationale kleuren opduiken in bizarre voorwerpen en materialen.
De klassieke vlag in gewone context,laat ik ongemoeid,maar iets of wat afwijkend ,daar moet ik toch eens het knopje bij indrukken!!!! (Jan)

donderdag 18 september 2008

Dank

Dank allen vrienden voor de boeiende en humoristische beelden en de sprekende poezie achteraf, het vele lachen en de talrijke leermomenten tijdens, de voorpret die ik had en de ballen die Paul niet kreeg vooraf. Nog niet gesproken over de vele nieuwe woorden ontstaan tussen ferry en thuis. Vast een methode die voor herhaling vatbaar is, zij het hier, zij het daar !

zonnige groeten uit vlissingen ... (4)

Vlissingen, Netherlands 2008.

Gewikt en gewogen maar te licht bevonden.

Waterhond

Jan

Schaapland Yard


Het schaap heet Watson. Jan

woord en beeld

Foto van Jan,via account Pascal

woensdag 17 september 2008

Stukje

ik liep te dromen langs het water
met een oud boek onder de arm
ik dacht aan vroeger en aan later :
het heden maakt me nooit echt warm
ik proefde Zeeuwse lekkernijen
en smaakte toen een vreemd geluk
van dat geheel was ik een stuk

dinsdag 16 september 2008

zondag 14 september 2008

Post (1)

Vlissingen, The Netherlands 2008.

' We wandelen veel maar niet te snel als het niet nodig is. Ooit wil ik het nog wel eens met jou overdoen. De plaatselijke bevolking is echt diervriendelijk. Gisteren zag ik een poostkaartje met een eenzaam landschaap. Slaap zacht in de wol. '

zaterdag 13 september 2008

In afwachting van het verslag

Woord & Beeld (74)

Vlissingen - 080913

Woord & Beeld (73)

Vlissingen - 080913

Bij wijze van Limmerikje

Een gepassioneerd fotograaf uit Belgisch Watou
ging elk weekend wel ergens naar toe
op z´n design plausibel velootje
belandde hij onlangs in een, helaas droogstaand, slootje
en riep toen `In Godsnaam, wat noe`
.
.
te binnen geschoten tijdens wandeling van ferry naar huis, waar twee Leffes al niet goed voor zijn.

vrijdag 12 september 2008

Woord & Beeld (72)



© Luc Rabaey - De Haan/Oostende, Belgium 2007, 2008.

Binnenkort loopt in het Oud Stadhuis van Blankenberge een expo met foto 's van Susanne Stoop en Yvette Depaepe van de strandcabines van De Panne tot Zeebrugge.
Ze hebben mij gevraagd om op 4 oktober de finissage op te luisteren. In première voor Goed Gezien de body van mijn bijdrage.


1.

Mijn jeugd bracht ik aan zee door. Ik woonde in De Haan tot ik naar het binnenland vertrok om er te gaan studeren.
Ik herinner mij nog goed dat ik 'n keer, toen ik klein was, een heerlijk kinderlijk gevoel had. Ik liep op het strand en ik voelde hoe onmetelijk bevoorrecht ik was om aan zee te zijn en de weidsheid te kunnen aanschouwen - hoe dikwijls heb ik mij afgevraagd wat er te zien zou zijn voorbij de mysterieuze lijn die ik dan later horizon noemde -.
Ik voelde mij als een prins in het ‘Land aan de Zee’ en beklaagde alle mensen die een eind verderop woonden. Ik zag hun situatie als onuitstaanbaar omdat zij onherroepelijk omsingeld waren.
Door land.
Ik herinner mij nog goed het gevoel dat ik had denkend aan de mogelijkheid die ik had te kunnen ontsnappen.
Over zee. Ik ga naar zee vandaag.

2.

Ik ga naar zee vandaag en ik neem foto ‘s.
Foto ’s van strandhuisjes zonder mensen. Enkele late gasten niet te na gesproken. Zeldzame schimmen. Mijmeraars. De mensen zijn naar huis. Want het is koud.
De huisjes staan er nog. Als stille getuigen. Scheefgezakt. Verlaten. Ze fluisteren verhalen van joelende kinderen en van ruggen rood als kreeft. Hun schaduwen liggen in het late zonlicht. Er staan voetstappen in het zand. Er vaart een sloep in de mist. De zilte luchten staan zeer hoog. Enkele meeuwen vliegen voor mijn lens. Laat ze maar vliegen, denk ik. Je houdt ze toch niet tegen. Met foto ’s houd je de tijd niet tegen. Maar het helpt.

3.

Laat ze ons dan namen geven, de strandhuisjes. Zoals de villa ‘s.
Alice, Véronique, Zomerweelde, Zonnestraal, Mon rêve, Marie-Jeanne, De eerste kus, Princesse Astrid, Susanne, Yvette, Avondrood, Grensland.
Laat ze ons namen geven als titels van boeken en van films. Tiny aan zee, A bout de souffle, Une journée à la camapgne, Death in Venice, The Titanic, Jaws.
Laat ze dragers zijn van poëzie. Voor als het regent. Of voor de winter. Voor als ze er niet staan.

4.

Zeezicht.
De lucht licht op
In vele tinten wit en blauw.
De wind raakt mij niet.
Het zand gaat liggen
Aan deze kant.
Zoals ik
Op mijn rug.
Met jou.

5.

Achter ons de blanke bergen.
Voor ons een zee van tijd.
De verrekijker zoekt.
Naar vrouwvolk en naar schelpen.
Een kleine ferry vaart naar Engeland.
De gele vlieger klieft zijn baan.
Aangepord maar eigenwijs.
Ijsjes vallen in het zand.
De redders zijn aan land.
In dit lichtvoetig paradijs
Is niets aan de hand.

6.

All in one.
Livingroom.
Aanrecht.
Veranda.
Débarras.
Tuin met stoelen.
En met bloemen
Van papier.
Tuin met vijver.
Vijver met garnaal
En kwallen.
Zandbak in de tuin.
Tour de France met knikkers.
Jeu de boules.
Studeerkamer - zij onderzoeken de natuur.
De menselijke soort -.
Eetkamer.
Tomate crevettes.
Boules de Berlin.
Badezimmer.
Une seule fois on y a fait l’ amour.
Chambre à coucher.
Ils s’ en foutent.

donderdag 11 september 2008

E-mailadressen e.d.

Hierbij alle adressen van mensen die actief of minder actief betrokken zijn (of uitgenodigd om betrokken te worden) bij Goed Gezien:

joost.goethals@docent.ehb.be
info@fotohuis.be (= ook Joost Goethals)
pascal.cornet@pandora.be
desplenter.sarah@pandora.be
yona18@pandora.be (= Luc Rabaey)
foto@paulwillaert.be
pwf@vlissingen.nl (= Piet de Wolff)
johanr.reynaert@vtioostende.be
jan.fryns@euphonynet.be
brunovandycke@versateladsl.be
jandelestinne@fulladsl.be
pieterdenuwelaere@hotmail.com

Ik heb ook wat zitten knutselen aan de instellingen van deze blog. Normaal gezien zou iedereen nu een bericht moeten krijgen iedere keer dat er een nieuwe post is, of een commentaar op een van de al geplaatste posts.
Graag feedback daarover.


Piet, heb ik al laten weten dat Jan Fryns ook meekomt zaterdag? We komen dus met zeven.

woensdag 10 september 2008

Woord & Beeld (71) / Perception

E40, Jabbeke, Belgium 2008.

Ik heb dit beeld uiteindelijk toch onder ons suksesvolle label geplaatst. 'Vlissingen' of '13 september' had ook gekunnen natuurlijk. Maar soit, waarmee ik nog maar 'n keer onze komst bevestig. Ook als de boot niet vaart.
Ik stel ook voor dat we een nieuw label installeren, m.n. 'Soep & Ballen'. Het lijkt mij inspirerend voor zowel het hartverwarmende woord als voor het gebalde beeld. Waarmee niets gezegd is over de machtsverhouding tussen de soep en de ballen. Hoewel, soep is enkelvoud en de ballen zijn met meer. Met véél meer. Maar wat zijn al die ballen zonder de soep?! Ik ben blij dat het er uit is.

ik ga voor de ballen...

Dat niemand het waagt de kop van mijn bericht verkeerd te begrijpen.
Ik heb groot respect voor het inschattingsvermogen van Pascal wanneer hij het heeft over mijn soepdrinkend vermogen. De nagel op de kop! Ik ga voor vast voedsel. Ik ga voor de ballen. Ter compensatie van mijn sober doch verfijnd lepelen eis ik dan ook een dubbele portie. Wees gewaarschuwd! Ik tel ze, in elk van jullie kommen. Nogmaals... dit zijn zaken waar ik niet mee lach.
Pascal, mag ik om een plaatsje in uw limousine verzoeken? Ik zal er zijn op het afgesproken uur onder de kruinen van het Visartpark waar mijn hondje ondertussen reeds elke stam heeft besprenkeld met wijwater.


Paul

Soep

Dag Piet,
Kwestie van die soep. Je mag de vijfliterketel uithalen. Ik zal je zeggen waarom. Kijk dat zit zo. Luister.
Ik kom. Ik eet wel zeker twee, en als het heel lekkere soep is, drie kommen. Sarah komt ook en die lust ook wel een soepje. Dan is er Luc. Of hij soept, weet ik zo niet, maar als ik dat baardje van hem zie, dan zal ie van tijd tot tijd wel eens likkebaarden. Twee kommen, schat ik. Dan is er nog Johan. Ik weet niet of je Johan kent, maar volgens mij is ie op z'n eentje goed voor driekwart liter soep. Of een hele liter. Dat Jan D. en Bruno soep lusten, daar twijfel ik niet aan, maar ze komen niet. En vanaf dan moet je op reserve gaan. Joost komt niet, maar of Jan F., een notoire soepdrinker, meekomt, is nog een raadsel. En van Pieter heb ik nog geen bevestiging gekregen. Pïeter: dat is een dubbel raadsel. Ik weet namelijk niet of hij komt en ook niet of hij soep lust. Tja, en Paul. Paul, denk ik, is niet zo'n soepdrinker. Ik denk dat hij meekomt maar ik weet het niet zeker. Anderhalf kommetje in beraad houden, zou ik zeggen.
Kan je me volgen? Op dit ogenblik staat vast dat we met vier kommen komen slurpen: ikzelf (3), Luc (2), Sarah (2) en Johan (4). Dat zijn al elf kommen. Twijfelachtig, maar moet je dus in beraad houden bij de soepbereiding, zijn Jan F. (3), Paul (1 1/2) en Pieter (?). Dat zijn nog eens, zeg maar, zes kommen. Dat geeft samen zeventien kommen soep. Nu denk ik dat jij er zelf ook wel een stuk of drie achteroverkiept. En dan is er nog je hoedenmakende huisgenote, die lust ook wel soep hé. En als je over hebt, kun je er de volgende dagen nog van eten. Soep wordt trouwens beter met een dagje staan, dat wist je toch? Dus, Piet: vijf liter soep!
Tot zaterdag!
Pascal

dinsdag 9 september 2008

Vlissingen

Istanbul, Turkey 2007.

@ Pascal: Ik zal zaterdag tussen 9:00 en 9:15 bij jou zijn. Kan Johan nog meerijden met ons? Gaat Jan mee? Iets vernomen van Paul? Komen er nog genodigden? Rijdt er nog iemand?

zondag 7 september 2008

Blogtoegang gewijzigd

Beste vrienden,

De blogtoegang is gewijzigd - of zou normaal gezien moeten gewijzigd zijn.
- Voortaan kan iedereen op de blog, ook wie in principe niets met onze club te maken heeft.

De volgende zaken zijn echter niet veranderd:
- enkel de geaccrediteerden kunnen een bijdrage leveren of een commentaar schrijven
- ondergetekende blijft blogbeheerder; dat betekent dat enkel ik kandidaat-geaccrediteerden kan accrediteren, en dat kan ik enkel als zij mij daartoe machtigen.

Op dit ogenblik zijn geaccrediteerd:
Jan Freyns
Luc
Pascal
Paul
Piet
Sarah

De accreditatieprocedure is lopende voor:
Johan (hij moet mij nog een bevestiging sturen)

Van Joost zou ik eerst het e-mailadres moeten hebben

Voor Bruno, Jan Delestinne en Pieter wacht ik nog op een bevestiging of zij effectief belangstelling hebben om toe te treden.

Groeten,
P.

13 september

Beste vrienden,
Ik neem het op mij en trancheer.
Onze volgende bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 13 september. We gaan naar Vlissingen. Voor het programma, zie de post van Piet. Piet, je mag 5 liter soep maken. Heb je iemand om de balletjes te draaien? Luc, je mag mee met mij in de auto. En er kan er dan nog 1 bij. Als we om 11 uur in de haven van Vlissingen worden verwacht, vermoed ik dat we omstreeks kwart over 10 in Breskens moeten zijn. Dus moeten we om kwart over 9 in Brugge vertrekken.
Piet, ik nodig nu nog de drie nieuwe kandidaten van wie ik je eerder sprak uit. Ik laat hen bevestigen voor woensdag - zo kan je in functie daarvan eventueel ook de hoeveelheid soep, en balletjes, aanpassen.
Tot dan!

vrijdag 5 september 2008

Woord & Beeld (70)

Woord & Beeld (69)

Nieuwpoort - 080301, 18u35

Woord & Beeld (68)


Duras (F) - 080815, 13u56

Nogmaals

Beste vrienden,
Gelieve eens mijn vragen hieronder te lezen - en kan ik een reactie verwachten?
11 en 13 september zijn volgende week!
Merci,
P.

Woord & Beeld (67)

Brussel, Belgium 2008.