donderdag 16 september 2010

dinsdag 14 september 2010

zeezout #3


© paul willaert

dinsdag 7 september 2010

Vlissingen

Eerst en vooral is er overal water en je ruikt er de zee. De hoedenmaakster is niet thuis maar we mogen de hoedjes bewonderen. Een bonte collectie op de bovenverdieping. Ze zijn zo vrolijk en charmant als hun ontwerpster zegt Paul.
We krijgen een beboterde bolus. Niet zomaar een bolus maar een bolus met een laagje boter. Ik herinner me dat van de vorige keer en hoe vriendelijk ik dat vond. De rest staat allemaal in het verslag van Pascal. Kousbroek en Pauls reis, het Ruhrgebied en het Museum en de brocolisoep met garnalen en Piet die mij jaloers maakt met al zijn Polaroids. Ik ben nu al drie keer overboden op Marktplaats Piet.
Bedankt voor de warme ontvangst en voor het nieuwe voorstel.

vlissingen 4 september 2010

Piet zit ons al op te wachten wanneer wij van de Westerscheldedijk afdalen. En bij hem thuis liggen de bolussen klaar: goed beboterd, mét koffie. Er zijn er te veel maar dat is omdat Piet wat meer bezoekers had verwacht. Wij (= Pascal, Paul, Sarah) klagen niet.
1.
Piet toont ons het boek van Rudy Kousbroek dat hij aan het lezen is: Opgespoorde wonderen. Verhaaltjes of analyses bij foto's van diverse, ook anonieme, fotografen - en op dat principe baseert Piet zijn hier al te berde gebracht voorstel 'Connections #2'. Piet vertelt ook nog over zijn 'wet plate'-ervaringen en toont ons enkele van zijn polaroidcamera's.

2.
Paul toont enkele foto's die Dan hem had gevraagd te maken op zijn zeereis en waarop Dan dan een urneboot-manipulatie heeft toegepast. (Zie het vorige, of een van de vorige, verslag(en)). Ook te land heeft Paul foto's gemaakt, met een analoge camera - en hij toont ons een voorbeeld met een overstekende kat - 'poezen heb ik meermaals in beeld genomen' - en een waarin een slagschaduwenspel een belangrijke rol speelt. Dat slagschaduwenspel wordt veroorzaakt door een oma die haar kleinzoon (-dochter?) berispt. Twee foto's uit een rolletje van 36. De foto's die werden gemaakt met de gsm vindt Paul 'te mooi'. En dan is er nog een film- en muziekmontage van een drietal minuten die een indruk geeft van een oversteek naar Ramsgate. Paul Willaert interviewt en filmt de schipper, ook Paul Willaert. Het filmpje geeft een aardige impressie van hoe het is om alleen in zo'n bootje de zeeën te bevaren.

3.
Paul beantwoordt de vooraf en tijdens deze bijeenkomst gestelde vragen over zijn zeereis. Over het bijhouden van het logboek (zorgt voor structuur, deelt de tijd op, zorgt voor traceerbaarheid nadien, is belangrijk als er iets ergs zou gebeuren, is een aanzet tot waakzaamheid, is voor achteraf een naslagwerk om het bootje beter te begrijpen; in het logboek worden bijgehouden: de snelheid, de windkracht, welke zeilen worden gevoerd, de positie). Over het oversteken van de Golf van Gascogne. Over een wedervaren met een weerspannige slaapzak. Over wanneer precies de schipper zijn geliefde vrouw begint te missen: al meteen de eerste keer dat hij daarvoor de tijd heeft. Het weerzien in Porto, overigens, leverde het koppel zijn 'mooiste weekend tot dusver' op - de simultane aanwezigheid van de paus in die stad kon dit niet beletten. Over het feit dat hij niet als fotograaf is op stap gegaan: 'Ik verkoos om via brieven aan vrienden een soort dagboek bij te houden.' Paul, is drie maanden niet te weinig? 'Neen. Als het langer zou duren, zou je misschien wortel beginnen te schieten in je eigen wereldje.' Over de eenzaamheid: 'Die voel je misschien meer op het land.' Over het avontuur: 'zekerheden loslaten en voelen dat je leeft'. Het resultaat van de reis is een zeer geruststellend gevoel: het is in deze tijd nog altijd mogelijk om tot iets dergelijks te beslissen, mits de omgeving het toelaat. De reis leverde Paul een grotere zelfverzekerdheid op, hij heeft meer leren relativeren en is, met name in zijn werkomgeving, onafhankelijker. 'De vrijheid zit in uw kop. Uiterlijk moet je je conformeren maar innerlijk kun je alle kanten op. Je leert afstand te nemen van alles wat in dit leven normaal lijkt, en je leert meer liefde voor de mensen op te brengen en voorzichtiger te zijn in je relaties. Je vormt jezelf minder vlug een idee over de mensen.' Hoe positief ook de ervaring is geweest, Paul besluit met de gedachte: 'Ik wil geen fulltime zwerver worden.'

4.
Pascal vertelt over zijn wedervaren met het door de stad Brugge bestelde boek 'Stad en ommeland. Brugs groen', en daarna over zijn bezoek aan het Ruhr-museum in Essen (Piet, breng je de volgende keer de catalogus mee die ik bij jou heb laten liggen?).

5.
Afspraak voor een volgende bijeenkomst wordt gemaakt maar ik herinner me nu niet meer welke datum - wel dat het bij mij zou zijn: Karel de Stoutelaan 4. Tegen dan kan ik jullie zeker de resultaten van het werken aan het onder 4. besproken boek voorleggen.


6.
Wij trekken de stad in. Bezoek aan het 'Zeeuws Maritiem Muzeeum', gewijd aan de zeevaart, de Westerschelde en de Zeelandse strijd - luctor et emergo - met de woeste en weerspannige wateren. Op de bovenverdieping is er een fototentoonstelling met wedstrijd-zeilfoto's. We gingen ook een bezoekje brengen aan een winkel waar Piet een wand heeft aangekleed met polaroids, maar dat feest ging niet door omdat de uitbater gaan surfen was.

maandag 6 september 2010

Connections 2

Op de bijeenkomst van afgelopen zaterdag in Vlissingen is het volgende plan besproken. Omdat de nadruk van ons Goed Gezien meestal ligt bij de fotografie wordt het tijd dat het woord eens goed aan de beurt komt. Het plan is als volgt: Ieder lid stuurt één foto naar een ander (aangewezen) lid in beeldscherm resolutie (72dpi), tevens stuurt hij die foto op printniveau (300dpi)naar Piet (zwartsch@zeelandnet.nl).
De ontvanger van een foto schrijft een verhaal van pakweg 750 woorden bij de toegeleverde foto (laat uw fantasie de vrije loop en schrijf wat u ziet, voelt of verzint bij het aangeleverde beeld in een kort verhaal) het verhaal mag u vervolgens opsturen naar wederom Piet. Afgesproken is dat iedereen één foto opstuurt vòòr 1 oktober en het verhaal vòòr 1 november, vervolgens zorgt Paul voor een samensmelting tot boek(je) vorm. Vragen? mail mij.

Pascal stuurt een foto naar Jan D.
Jan D naar Sarah
Sarah naar Piet
Piet naar Jan F.
Jan F. naar Dan
Dan naar Sabine
Sabine naar Luc
Luc naar Johan
Johan naar Paul en
Paul naar Pascal

Mocht er iemand niet aan deze opdracht willen of kunnen deelnemen dan wel graag snel een berichtje sturen om de ketting niet te verbreken. Sukses !

een willekeurig voorbeeld staat op http://geen-paniek.blogspot.com/2008/11/boks.html