zondag 14 december 2008

Verslag 11de bijeenkomst GG 081213

Aanwezig ter Visart:

1.
Paul vertelt over zijn project ‘Boks’. Hoe het vier-vijf jaar in beslag heeft genomen. Hem naar de Groenstraat, de Luikse achterbuurten, Stuttgart en Rome heeft gevoerd. Het boek, hoe het is opgevat. ‘Boks’ is niet in eerste instantie sport- maar wel sociale fotografie. Dat wordt in het boek misschien niet uitdrukkelijk genoeg gesteld (door middel van een tekst). ‘Boks’ brengt het tragische verhaal van Jean-Claude, een sans papier uit Zimbabwe die een droom had. Hij wou wereldkampioen worden, nu is hij slechts, met gevaar voor eigen lijf en leden, ‘kanonnenvlees’ voor grotere kalibers. Het werk van de fotograaf bestaat niet alleen uit een knop indrukken en filmpjes ontwikkelen. Er moet omzichtig benaderd worden, het woord ‘infiltratie’ valt. Het vergt veel geduld vooraleer je een plaats krijgt in dat wereldje. Discretie, de juiste afstand. Het moest ook duidelijk worden gesteld dat met dit project geen geld te verdienen viel (‘op hun rug’). Paul vertelt hoe hij inmiddels is geëvolueerd. Hij zou nu wellicht andere keuzes maken. Hij zou nu nog meer de clichés van de bokswereld willen vermijden. Hij had de boksers graag gevolgd tot in hun privéwereld.

2.
Te voet de stad in.



3.
Bezoek aan Pauls tentoonstelling in de Fnac.



4.
Bezoek aan galerie Pinsart.



Er is een – woord & beeld! – tentoonstelling gewijd aan dichteres en collagemaakster Marie-Jo Gobron.
Wij maken kennis met de galeriehoudster, Sabine Pinsart.


Zij is geïnteresseerd in onze activiteiten. Wij zullen haar en haar man, Dan, uitnodigen om een volgende bijeenkomst bij te wonen.

5.
Bezoek aan Inzicht, de tegenover Pinsart eveneens aan het Genthof gelegen boekwinkel/leescafé.

Woord & Beeld (98)

Iets te veel wierookgeuren voor een boekenzaak.

6.
We werpen een blik in het door Luc aangekochte pand wat verderop in de straat. (Maar, Luc, het is niet daardoor dat de ruit gebarsten is!)

7.
Na een zwerftocht langs volle cafés (Terrastje, Vlissinge, Gambrinus) belanden we in de Este Wijnbar (voormalige Kogge), waar we deze bijeenkomst afsluiten.

1 opmerking:

paul zei

het zwart wit portret van Sabine van de gallerij vind ik mooi