donderdag 3 maart 2011

suspicious landscapes: concept tentoonstelling

Tentoonstelling ‘Suspicious Landscapes’
16 juli > 14 augustus 2011

De expo is gratis toegankelijk op diverse locaties in het Genthof te Brugge. Het Genthof is een straat in de binnenstad in de buurt van het Jan Van Eyckplein. Alle locaties liggen binnen een loopafstand van 200 m.

Van elke fotograaf zullen gemiddeld 4 foto’s te zien zijn, in totaal ongeveer 50 werken van 12 fotografen (voor de namen, zie verslag bijeenkomst) op de diverse locaties, m.n. 44 Gallery, Pinsart Galerie, Hotel Oud Amsterdam, Koffiehuis ‘Bean Around the World’, Glasblazerij Vitt, Boekencafé Inzicht, Monart Inlijstingen en aan een aantal ramen van woonpanden. Alle fotowerken hangen binnen.

Hoofdmoot van de tentoonstelling is dus een fototentoonstelling. In Pinsart Galerie zijn is er ook nog niet-fotografisch beeldend werk te zien dat aansluit bij het thema.

Publiciteit wordt voorzien in de vorm van affiche en flyer, internet- en persaandacht, regionaal en nationaal. Voor de bezoekers zal een infogids ter beschikking zijn met, per locatie, info over de auteurs, titels, ed. van de werken.

De vooropening gaat door op vrijdag 15 of zaterdag 16 juli. Ter gelegenheid daarvan voorzien we enkele korte lezingen.

© Paul D'Haese.

Inhoudelijk concept

‘Landscape’ staat voor beeld/foto van het landschap. We spreken over een landschap wanneer er een horizon te zien is of wanneer we ons de horizon kunnen inbeelden. Foto’s bevinden zich in het gebied tussen de nauwkeurige weergave van de fysische realiteit en verbeelding van het imaginaire landschap. Of het bevindt zich in het gebied tussen de documentaire en conceptuele benadering van het landschap.
Er is het organisch geëvolueerde natuurlandschap en het cultuurlandschap met in extremis het urbane landschap. Er is het landschap dat wijds is, ver van ons, ongrijpbaar en ontoegankelijk, maar evengoed het landschap van onze figuurlijke achtertuin.
‘Suspicious’ is synoniem voor duister, obscuur, ongeloofwaardig, twijfelachtig, bedenkelijk, betwist, dubieus, louche, omstreden, onbetrouwbaar, onwaar, tegenstrijdig, mysterieus, vreemd, bevreemdend of onwerkelijk.
Een beeld van een landschap is in se ‘verdacht’. De afbeelding van het landschap is immers niet vrijblijvend en zelfs in de context van de tentoonstelling worden zgn. objectieve weergaven van het landschap ‘verdacht’. Het zet ons aan het denken over de betekenis vàn het landschap als drager van de kenmerken van onze cultuur.
De toevoeging ‘Suspicious’ zal meteen ook zorgen voor de spanning die kan worden opgeroepen door de verwijzingen naar de geschiedenis, de politiek, het ecosysteem maar evengoed naar het verbeelde/imaginaire landschap, die eigenlijk geen landschappen zijn maar het beeld oproept van het landschap zoals we ze kunnen observeren.
De confrontatie tussen de diverse benaderingen kan zorgen voor een bijkomende meerwaarde.

Geen opmerkingen: