donderdag 14 februari 2008

verslag grensoverschrijdende ontmoeting

De derde ontmoeting

Na een enerverende tocht door weer en mist met auto, boot en helikopter arriveren drie Belgische heren in Huize Piet. Paul, (op blote knieën) Luc en Pascal gewapend met goede zin en een zevental quotes van diverse fotografen. Sarah is in Brugge achtergebleven vanwege drukke werkzaamheden. Voor de goede orde en de tijdsdruk van de laatste boot terug naar Breskens, wordt er een plan van aanpak voor de komende avond voorgesteld. Eerst de lopende zaken van de Club zoals de ledenwerving en de daarbij behorende verplichtingen. Allereerst gaan we akkoord met de beginselverklaring van Goed Gezien en zijn ons ervan bewust dat ledenwerving een belangrijk vervolg is. De ledenwerving zal er een zijn van vertrouwen en niet een van ballotages. We gaan er van uit dat een ieder weet wat het aspirant lid in zijn of liever nog haar mars heeft. Een nieuw lid moet zich wel bewust zijn van de min of meer verplichtte maandelijkse deelname aan vergadering of activiteit. De helft van de ongeveer 12 bijeenkomsten moet toch wel worden bezocht is de mening van een ieder. Verder wordt er een sub-groep gerekruteerd, een groep waarvan de deelnemers een mailtje krijgen zodra een van de vaste groepsleden een activiteit zoals tentoonstelling, expositie, lezing of iets dergelijks bezoekt. De bedoeling is dit evenement samen te bezoeken indien gewenst. Paul, Luc en Pascal hebben al een idee over de eventueel te vragen nieuwe leden, Piet ziet als bezwaar dat de drempel van het reizen naar Brugge ( 1,5 uur x 2 ) op een doordeweekse dag voor een potentieel lid waarschijnlijk te hoog ligt, toch zal hij proberen een medereiziger annex Goed Gezien lid te strikken.


( aanvullende opmerking van Luc: er sprake was van drie activiteitenniveau 's. Eén: de vaste maandelijkse bijeenkomsten van de club; twee: de bijkomende -externe- activiteiten waarbij we ook niet-clubleden per mail kunnen uitnodigen (in die zin is het interessant een bestandje bij te houden van mensen die te kennen geven dat ze geïnteresseerd zijn in de activiteiten van de club, maar niet toetreden omdat ze zich niet kunnen engageren); drie: de uitnodigingen van clubleden aan clubleden voor een externe activiteit -op blog of per mail- (bvb. Pascal laat weten dat hij naar een expo in Charleroi gaat waarop we kunnen laten weten dat we met hem meegaan).

De Quotes

Het bespreken van een zevental stellingen van gerenommeerde fotografen is eigenlijk de eerste activiteit van de CCGG sind de oprichting.



Paul heeft ze verzameld en een paar dagen voor onze ontmoeting op ons gezamenlijk Goed Gezien Blog geplaatst zodat we enigszins voorbereid onze meningen daarover kunnen laten gaan. Veelal boeiende en amusante, zelfs leerzame gesprekken volgen. Mooi is bijvoorbeeld de discussie over de benadering van Stefan van Vleteren bij een grootschalig ontslag van werknemers in de autoindustrie, objectief of subjectief? neigt de benadering van van Vleteren naar sensatie of laat hij de ware emotie zien? Mooi ook bij de quote van de Spiegelaere: een foto moet klein zijn....wat bedoelde hij ? de inhoud toch niet zeker. Een flink deel van de uitgetrokken anderhalf uur gaan naar de Magnum fotograaf Carl de Keyzer, groot in alles, van onderwerpen tot presentatie, het kleurgebruik en zelfs groot in de overdrijving. Zijn quote is er dan ook naar: "Ik geloof in overdrijving, waardoor je als kijker gaat denken: 'Dit kan niet waar zijn.' Dan wordt het interessant." Stof tot nadenken wanneer het gesprek gaat over de betrokkenheid van de fotograaf en zijn onderwerp, in dit geval bijvoorbeeld de reportage over de Ku Klux Klan. Is het mogelijk een objectief portret te maken wanneer men iemands ideeen verfoeit? kan men van iemand als mens houden terwijl men gruwt van zijn ideeen....
Boeiend en leerzaam en ondertussen beseffend dat anderhalf uur te kort is voor zeven quotes, een paar drankjes en een kaaskoekje, wordt quote zeven naar de auto en vervolgens de boot verwezen.

Een volgende afspraak wordt snel gemaakt: de tweede woensdag in maart, waarschijnlijk bij Patrick maar die laat daar op het blog nog van weten en op de valreep van auto en ferry hoor ik nog dat Sarah als onderwerp van ontmoeting 4 een filmvertoning in gedachten heeft.

3 opmerkingen:

LUC RABAEY zei

Dat is snel Piet! Bedankt. Twee opmerkingen toch. Eén: volgende vergadering bij Patrick? Heb ik even niet goed opgelet? Twee: ik dacht dat er sprake was van drie activiteitenniveau 's. Eén: de vaste maandelijkse bijeenkomsten van de club; twee: de bijkomende -externe- activiteiten waarbij we ook niet-clubleden per mail kunnen uitnodigen (in die zin is het interessant een bestandje bij te houden van mensen die te kennen geven dat ze geïnteresseerd zijn in de activiteiten van de club, maar niet toetreden omdat ze zich niet kunnen engageren); drie: de uitnodigingen van clubleden aan clubleden voor een externe activiteit -op blog of per mail- (bvb. Pascal laat weten dat hij naar een expo in Charleroi gaat waarop we kunnen laten weten dat we met hem meegaan).

paul zei

Mijn oprechte waardering voor deze zeer efficiënte wijze van 'verslag uitbrengen'. Het was trouwens leuk toeven ten huize Piet. Je beeld 'Breskens in de mist' vertelt zonder woorden alles over onze trip.
Ik voel dat er iets groeit...
Tot de volgende... als het je lukt...

pascal zei

Ik herken de gang van zaken zoals ze zich in de werkelijkheid hebben voorgedaan bijzonder goed in het verslag van Pierre.