woensdag 16 november 2011
goed gezien, gedaan...
zaterdag 17 september 2011
vrijdag 16 september 2011
gelekt en gestrekt
Om niet telkens een nieuw initiatief te moeten starten stel ik voor om samen te komen elke 15e van de maand. Zo is dit meestal een andere dag in de week. Volgende maand een zaterdag, de maand erop een dinsdag enz... zonder verdere afspraak we zien wel wie komt en wie niet; the more the merrier.
Ik had gedacht om er volgende keer een Pecha Kucha Night van te maken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pecha_Kucha. 20 beelden voorzien van 20 seconden life gesproken woord per beeld.
Eens zo'n Pecha Kucha meegemaakt in Oostende - Freestate. Een mooi concept om kernachtig een presentatie te doen 20 x 20" = 6 min 40". Niet meer en ook niet minder. Je brengt 20 digitale beelden mee. Ik doe technisch de rest.
Ik studeer er ondertussen ook eentje in.
niet-verslag van een niet-vergadering
Ik kijk uit naar eventuele initiatieven. Zelf zal ik die niet meer nemen.
woensdag 14 september 2011
morgen donderdag
maandag 15 augustus 2011
een nieuwe start
Agenda:
0
terugblik op de bijdrage van GG aan het tentoonstellingparcours 'Suspicious Landscapes'
1
een korte bijdrage van alle aanwezigen: voorstel van een materieel spoor van recente aan zomervakantie gebonden activiteit, met eventueel korte toelichting
2
bespreking van het hier enige tijd geleden geformuleerde voorstel tot herstart Goed Gezien met, eventueel, het vastleggen van een kalender voor 2011-2012 en de engagementen van eenieder
voorstellen voor activiteiten zijn welkom
voor diegenen die er niet kunnen bij zijn op 15 september: reageer hier met jouw wensen en voorstellen
vrijdag 12 augustus 2011
dinsdag 19 juli 2011
zondag 17 juli 2011
nieuwe kandidaten
- Sam Claeys
- Bruno Van Dycke
- Pieter Denuwelaere
- Guido Dobbelaere
- de zus van Jan Delestinne
... en misschien vergeet ik er nog een paar.
't Is nu aan ons om het vuur brandende te houden. En om begin september onze aangekondigde herstartvergadering te plannen.
twaalf stellingen over verdachte landschappen
1. wandelaars zijn filosofen
Zoals filosofen het denken in overeenstemming proberen te brengen met de werkelijkheid, zo stemmen wandelaars hun ervaring af op het landschap dat zij bewandelen. Zij maken afstanden en uitgestrektheden tastbaar, zij leggen een raster van tijd over de ruimte, zij verleggen horizonten. Zij maken landschappen vertrouwd. Wandelaars en filosofen zoeken naar een ruimer verband waarin alles een plaats, een zin heeft. Zij brengen de werkelijkheid in kaart; zij maken een mentale kaart van de werkelijkheid. Zij stemmen hun innerlijke landschap af op het uitwendige landschap.
2. de Ventoux is niet meer wat hij geweest is
In 1336 beklimt de dichter Petrarca zonder enige noodzaak de Mont Ventoux. Er lag nog geen weg, er was geen Château Renard, er was nog geen geforceerd Vlaams wielertoerisme – en wandelaar Petrarca was nog niet in zijn midlifecrisis aanbeland. Boven op de Ventoux levert het uitzicht de dichter een inzicht op – en dat inzicht is nieuw in de westerse cultuurgeschiedenis. Het besef van nietigheid hecht zich vast aan het toen, in de Renaissance, ontluikende besef van individualiteit. In Vlaanderen doet in de tweede helft van de 14de eeuw, het landschap zijn intrede in de schilderkunst. Achter de beeltenis van een belangrijk individu kijken we door het raam – de veduta – uit op een geïdealiseerd landschap van steden en bergen.
3. de kwestie-BHV is onbenullig !
Gisteren hoorde ik toevallig op dezelfde dag twee reizende schrijvers, of schrijvende reizigers: Lieve Joris, op de radio, en Johan de Boose, hier in deze galerie. Zij verkennen wat zich achter de horizon bevindt, zij zoeken grensgebieden op, zij verruimen hun innerlijke landschap en vertalen hun ervaringen voor ons. Wanneer zij even terug in het land zijn, verbazen zij zich over het geruzie van Vlamingen en Walen.
4. de ziel blijft buiten het bereik van elke satelliet
Met Google Earth kun je tegenwoordig reizen maken achter je scherm. Yann Arthus-Bertrand toont ons De Aarde vanuit de hemel. Dezer dagen zweven wij, kijkend naar Touretappes, met de helikopter boven Frankrijk. Het levert mooie plaatjes op, maar landschapsfotografie van betekenis is het niet. Deze landschappen zijn niet suspicious. We krijgen niets te zien van het innerlijke landschap.
5. de een houdt van duinen, de ander van bossen
Het innerlijke landschap wordt gevormd door wat we gezien en ervaren hebben. Als kind, of op onze reizen. Maar ook door wat we weten, door wat we gelezen hebben, door de films en foto’s die we hebben gezien, misschien zelfs door de muziek die we hebben gehoord. Laag op laag stapelen nieuwe indrukken zich op het fundament van onze prille ervaringen in bos of duin of stad. Ons innerlijk landschap wordt steeds rijker. Wij weten op de duur dat wij vanalles moeten wéten om de historische gelaagdheid van het uitwendige landschap te begrijpen. Het landschap is immers altijd: herinnering. Persoonlijke geschiedenis en ‘grote’ geschiedenis spiegelen zich aan elkaar maar passen nooit in elkaar: dat heet vervreemding! Very suspicious!
6. er zijn geen witte plekken meer
Geologie, cartografie… Er zijn geen witte plekken meer op de landkaart. Alles is ontdekt. Elke plek is herleidbaar tot een coördinaat op de tomtom en als zodanig evenwaardig aan alle andere plekken. De wetenschappelijke blik heeft de ruimte in het carcan van de kaart geperst. De objectivering is compleet.
7. de eeuwige stilte van de oneindige ruimte beangstigt mij
Deze hedendaagse ruimtelijke tomtomervaring van evenwaardige coördinaten is pascaliaans. In de 17de eeuw – er was nog geen Château Renard, maar Copernicus, Tycho Brahe en Galilei Galileo hadden wel al duidelijk gemaakt dat de aarde niet in het midden van het universum staat – schreef Blaise Pascal: Le silence éternel de ces espaces infinis m’effraie. Voortaan heeft de mens af te rekenen met deze onbeduidendheid in tijd en ruimte; deze existentiële angst is een bij uitstek modern gevoel. Samen met de angst breekt definitief het individu door, en samen met het individu de subjectieve kijk.
8. het landschap toont de stormen van de ziel
De mens zoekt, en vindt, in het landschap een bevestiging voor zijn fundamentele existentiële angst voor een onverschillig universum. In de schilderkunst is de tijd rijp voor de Romantiek; het landschap wordt de vertaling van ‘verdachte’ – suspicious – menselijke emoties zoals melancholie, eenzaamheid, het tragische besef van de sterfelijkheid. In Duitsland duiken schilderijen op van een in een zwarte mantel geklede man die, met zijn rug naar de schilder gekeerd, van op een klif uitkijkt over een woeste zee: Kaspar David Friedrich.
9. er staat een autobus in de wildernis
In een geglobaliseerde, verstedelijkte wereld, krijgt de ervaring van Blaise Pascal een nieuwe gedaante. De eigenheid van het eigen dorp, het eigen land, het eigen landschap gaat verloren. De plek waar ik sta is niet langer het centrum van de wereld. Alles begint op elkaar te gelijken. Er ontstaat on-verschilligheid. Technologie, industrie en commercie vernielen de natuur en doen overal hetzelfde landschap ontstaan. Elk landschap is suspicious. De moderne mens is ontheemd, hij is zijn voeling met de natuur, met het landschap van zijn kindertijd, kwijt. Terugkeren naar waar je bent opgegroeid, doet altijd pijn. Dit is een nieuwe vervreemding. Wildernissen zijn er niet meer. In de film Into The Wild vindt de held zijn uiteindelijke bestemming in een op het eind van de wereld geparkeerde autobus.
10. de kunstenaar gaat op zoek naar schoonheid in een bekende wereld, die vaak lelijk is
De kunstenaar toont, als hij al landschappen in beeld brengt, de afstand die er, in het gemercantiliseerde en vervuilde landschap, tussen de mens en de natuur is ontstaan. Hij ziet in de buitenwereld de verbanden en coïncidenties die iets vertellen over de manier waarop de mens in zijn tijd bestaat. En daarin verschilt hij niet van al die kunstenaars die voor hem de mens in zijn tijd portretteerden: de Vlaamse primitief, de romantische schilder, de impressionist, de expressionist, die in het geschilderde landschap zijn getormenteerde verworteling in de aarde uitbeeldde, of de surrealist, vertolker bij uitstek van de moderne vervreemding.
11. fotografen zijn wandelaars, en dus filosofen
12. de fotograaf kijkt met de blik van de fotograaf
Aangezien de hele wereld ontdekt is, wordt documentaire fotografie minder relevant. Aangezien het landschap door en door vermenselijkt is, moet de fotograaf, die, meer dan de schilder, registreert, de menselijke aanwezigheid tonen. Hij respecteert nog wel de traditionele vormelijke esthetica van harmonie, kleur en verhoudingen, maar met zijn blik geeft hij aan het begrip schoonheid een andere invulling. Hij kijkt met afstandelijkheid en ironie. Hij zoekt opvallend vaak de banale architectuur op, en de charme van middelmaat en kitsch. Hij accentueert de vervreemding met de middelen waarover hij beschikt: cadrering, belichting, diafragma. Zijn voornaamste instrument is zijn oog en, samen mét dat oog, zijn blik.
Deze tekst werd op 16 juli 2011 geschreven voor en uitgesproken door Pascal Cornet bij de vernissage van de tentoonstelling van Goed Gezien in galerie Pinsart, in het kader van de trajecttentoonstelling 'Genthof 2011. Suspicious Landscapes'.
donderdag 14 juli 2011
zondag 12 juni 2011
voorstel / nieuwe impuls
Wij beleggen begin september een impulsvergadering waarop wij een volledige kalender vastleggen voor het werkjaar september 2011 - juni 2012 (tien vergaderingen).
Op die manier vermijden wij dat er telkens opnieuw iemand het initiatief moet nemen, en ook dat we palaveren tot iedereen kan komen – maar intussen zijn er alweer twee of drie maanden verstreken. Wij leggen er ons bij neer dat het nu eenmaal niet mogelijk zal zijn om altijd iedereen te bereiken.
Dit zijn de principes waaraan die kalender zou moeten beantwoorden:
- 1 x per maand op een vaste dag samenkomen (bvb 1ste donderdag van de maand, of 2de vrijdag van de maand, ik zeg maar iets)
- alternatief: we kijken wie welke dag als voorkeur naar voor schuift, en we zorgen voor een representatieve verdeling over de dagen van de week bij het vastleggen van de kalender
bvb: vijf van de negen leden verkiezen de donderdag en drie de vrijdag en één de maandag; wel, dan zorgen we dat er zes van de tien vergaderingen op donderdag zijn, drie op vrijdag en één op maandag – op die manier worden de tien vergaderingen approximatief verdeeld over de dagen van de week volgens de voorkeuren
- we komen samen op wisselende locaties, en die worden ook al vastgelegd volgens een roulatiesysteem waarbij iedereen, in de mate van het mogelijke natuurlijk, om beurt aan bod komt
- de gastheer/gastvrouw van de bijeenkomst zorgt voor de catering, leidt het gesprek en stelt het verslag op
- al wie komt, bevestigt dat op voorhand via mail en engageert zich om een inhoudelijke bijdrage te leveren; een bijdrage leveren is uiteraard niet verplicht, maar wordt toch in de mate van het mogelijke verwacht…; de gedachte hierbij is: je krijgt van de anderen en dus geef je ook graag iets terug
- de inhoudelijke bijdrages kunnen om het even wat zijn; het kan om woord en/of beeld gaan zoals we het tot nu toe deden, maar het kan ook een stuk muziek zijn dat je laat horen, een fragment van een tv-programma, een YouTube-filmpje, een recept, een tekst, een interessant artikel dat je hebt gelezen, een tentoonstellingsverslag, een reis- of uitstapverslag…, enfin, gelijk wat; de gedachte is: delen wat je goed hebt gevonden – uiteraard kan dat met een woordje uitleg, of met een gesprekje achteraf…
Dat voor wat de kalender betreft. Dit voorstel behelst ook een hernieuwde poging om het aantal leden uit te breiden. Als iedereen zich nu eens zou inspannen om minstens één andere geïnteresseerde aan te brengen, dan zouden we ons aantal verdubbelen – dat zou al een comfortabelere reserve zijn om toch zeker elke keer tot een voldoende opkomst te komen.
Reacties op dit voorstel zijn welkom!
zaterdag 4 juni 2011
dinsdag 10 mei 2011
Allez Gauw?!
Samenkomen?
26, 27, 28 mei?
Met concreet voorstel van ieders bijdrage voor de tentoonstelling 'suspicious landscapes' van deze zomer?
Of iets anders?
Laat iets weten zodat we een datum kunnen vastleggen.
Waarvoor dank.
donderdag 21 april 2011
peters adressen
Groeten en tot binnenkort wellicht.
P.
zaterdag 2 april 2011
maandag 28 maart 2011
connexions #2 - suspicious landscape
4. Luc R.
vrijdag 25 maart 2011
suspicious landscape ?
zaterdag 19 maart 2011
Herinnering
Op de agenda: 1/ Connections 2, gelieve dus foto mee te brengen als antwoord op de tekst die Pascal inbracht + tekst bij de foto die Luc meebracht. 2/ Eerste voorstel(len) van je bijdrage voor de ‘Suspicious Landscapes’ expo in het Achterhuis van Pinsart Galerie. 3/ Bespreking van de film ‘Biutiful’.
Voor 'Connections' stel ik voor dat iedereen tekst en fotoprint (op een A4-tje) meebrengt.
dinsdag 15 maart 2011
neut
dinsdag 8 maart 2011
portretten
zondag 6 maart 2011
donderdag 3 maart 2011
suspicious landscapes: concept tentoonstelling
16 juli > 14 augustus 2011
De expo is gratis toegankelijk op diverse locaties in het Genthof te Brugge. Het Genthof is een straat in de binnenstad in de buurt van het Jan Van Eyckplein. Alle locaties liggen binnen een loopafstand van 200 m.
Van elke fotograaf zullen gemiddeld 4 foto’s te zien zijn, in totaal ongeveer 50 werken van 12 fotografen (voor de namen, zie verslag bijeenkomst) op de diverse locaties, m.n. 44 Gallery, Pinsart Galerie, Hotel Oud Amsterdam, Koffiehuis ‘Bean Around the World’, Glasblazerij Vitt, Boekencafé Inzicht, Monart Inlijstingen en aan een aantal ramen van woonpanden. Alle fotowerken hangen binnen.
Hoofdmoot van de tentoonstelling is dus een fototentoonstelling. In Pinsart Galerie zijn is er ook nog niet-fotografisch beeldend werk te zien dat aansluit bij het thema.
Publiciteit wordt voorzien in de vorm van affiche en flyer, internet- en persaandacht, regionaal en nationaal. Voor de bezoekers zal een infogids ter beschikking zijn met, per locatie, info over de auteurs, titels, ed. van de werken.
De vooropening gaat door op vrijdag 15 of zaterdag 16 juli. Ter gelegenheid daarvan voorzien we enkele korte lezingen.
© Paul D'Haese.
Inhoudelijk concept
‘Landscape’ staat voor beeld/foto van het landschap. We spreken over een landschap wanneer er een horizon te zien is of wanneer we ons de horizon kunnen inbeelden. Foto’s bevinden zich in het gebied tussen de nauwkeurige weergave van de fysische realiteit en verbeelding van het imaginaire landschap. Of het bevindt zich in het gebied tussen de documentaire en conceptuele benadering van het landschap.
Er is het organisch geëvolueerde natuurlandschap en het cultuurlandschap met in extremis het urbane landschap. Er is het landschap dat wijds is, ver van ons, ongrijpbaar en ontoegankelijk, maar evengoed het landschap van onze figuurlijke achtertuin.
‘Suspicious’ is synoniem voor duister, obscuur, ongeloofwaardig, twijfelachtig, bedenkelijk, betwist, dubieus, louche, omstreden, onbetrouwbaar, onwaar, tegenstrijdig, mysterieus, vreemd, bevreemdend of onwerkelijk.
Een beeld van een landschap is in se ‘verdacht’. De afbeelding van het landschap is immers niet vrijblijvend en zelfs in de context van de tentoonstelling worden zgn. objectieve weergaven van het landschap ‘verdacht’. Het zet ons aan het denken over de betekenis vàn het landschap als drager van de kenmerken van onze cultuur.
De toevoeging ‘Suspicious’ zal meteen ook zorgen voor de spanning die kan worden opgeroepen door de verwijzingen naar de geschiedenis, de politiek, het ecosysteem maar evengoed naar het verbeelde/imaginaire landschap, die eigenlijk geen landschappen zijn maar het beeld oproept van het landschap zoals we ze kunnen observeren.
De confrontatie tussen de diverse benaderingen kan zorgen voor een bijkomende meerwaarde.
dinsdag 1 maart 2011
suspicious landscapes: tekstfragment
De hond zwom vooruit, met een dwaas-gewichtig air; de veulens, ernstig knikkebollend, slingerden zich tot aan hun hals door het water voort: zonlicht sprankelde op het kalme water dat verder stroomafwaarts waar de rivier zich versmalde in woedende golfjes uiteenbrak die vlak langs de oever tegen zwarte rotsen wervelden en kolkten, wat een effect van woestheid, haast van stroomversnellingen gaf; laag boven hun hoofd manoeuvreerde een extatisch weerlicht van vreemde vogels, zich met ongelooflijke snelheid uitlevend in loopings en andere vliegenierstoeren, luchtacrobatiek als van pasgeboren libellen. De andere kant van de rivier was dichtbebost. Achter de zacht glooiende oever, iets ter linkerzijde van wat kennelijk de spelonkachtige toegang tot het vervolg van hun weggetje vormde, stond een pulquería, boven haar twee houten klapdeuren (die van een afstandje wel iets weg hadden van de reusachtig vergrote chevrons van een Amerikaanse sergeant) versierd met vrolijk gekleurde wapperende linten. Pulques Finos, stond in verbleekte blauwe letters op de oesterwitte lemen muur: La Sepultura. Een lugubere naam: maar ongetwijfeld had hij een humoristische bijbetekenis. Een indiaan zat met zijn rug tegen de muur en zijn brede hoed half over zijn gezicht buiten uit te rusten in het zonnetje. Zijn paard, of een paard, was vlak bij hem aan een boom gebonden en Hugh kon vanuit het midden van de rivier het getal zeven zien dat in zijn bil was gebrand. Op de boom was een reclame voor de plaatselijke bioscoop geplakt: Las Manos de Orlac con Peter Lorre. Op het dak van de pulquería draaide een speelgoedmolentje, van het soort dat men wel zag op Cade Cod, Massachusetts, rusteloos in de bries.
maandag 28 februari 2011
verslag 25 februari
verontschuldigden op de valreep. Van Piet wisten we al eerder dat hij onmogelijk aanwezig kon zijn. Peter De Bruyne reageerde positief op de uitnodiging om even poolshoogte te komen nemen en zal aanwezig zijn op de eerstvolgende. Ook Rik De Jonghe zal worden uitgenodigd.
Aan de orde, volgende punten: connections 2, zomertentoonstelling 44 Gallery en Pinsart Galerie met mogelijke deelname van GG.
Voorts nog enkele tips/voorstellen voor de toekomst. Van Sarah en Pascal een filmtip(‘Biutiful’, zie programma Lumière) en een bespreking waard. Een oproep dus om de film te gaan bekijken, zodat iedereen erover kan meepraten.
Van Sabine een voorstel om eens een zeer interessante animatiefilm te bekijken.
Johan vertelde ons het sprookje ‘De kleren van de keizer’ en legde daarbij het verband met de kunst.
De zomerexpo zal lopen van 16 juli tot 14 augustus. De 44 en Pinsart organiseren een straattentoonstelling over een traject van 200 m. in het Genthof onder de noemer ‘Suspicious Landscapes’. Hoofdmoot wordt 50 werken van 12 fotografen, te zien in beide galerijen, binnen in enkele winkelpanden en aan de ramen van een aantal huizen. Deelnemende fotografen: Carl De Keyzer, Paul D ‘Haese, Nele Van Canneyt, Jef Beirinckx, Franky Verdickt, Debby Huysmans, Bert Danckaert, Nick Hannes, Stefan Vanthuyne, Luc Rabaey en Bruno Stevens.
Een eerste omschrijving van het thema ‘Suspicious Landscapes’ wordt eerstdaags nog op het blog geplaatst.
Er zullen in Pinsart Galerie tijdens de tentoonstelling op 2 zaterdagen ook 4 lezingen worden georganiseerd door 4 fotografen die zullen deelnemen, gekoppeld aan 10 of 12 presentaties van op basis van inzendingen geselecteerde fotografen, met feedback. Twee fotografen zullen in 44 Gallery worden tentoongesteld.
In Pinsart Galerie zullen naast enkele fotowerken, voorts kunst getoond worden die past binnen het ‘Suspicious Landscapes’ concept .
Sabine en Dan bieden ook aan (de leden van) GG de mogelijkheid om ook binnen dit thema tentoon te stellen in het Achterhuis (bevindt zich boven in de galerie achteraan).
Het idee/voorstel wordt positief onthaald. Eerste ideeën en voorstellen voor ieders bijdrage worden al verwacht tegen de volgende bijeenkomst. Alle disciplines zijn mogelijk: foto’s, schilderijen, installatie, woord/geluid, etc. Het thema kan breed worden geïnterpreteerd. We achten het interessant om tijdens de bijeenkomsten te communiceren over ieders inbreng en te bekijken hoe het geheel er kan uitzien.
Connections 2 (waarbij werd opgemerkt dat het eigenlijk dit keer geen echte connections omvat, maar soit). Opdracht: schrijf een tekst bij de foto en breng een foto mee die bij de tekst hoort. Tekst ingebracht door Pascal verschijnt nog op dit blog, voor de foto, zie hierbij.
De volgende bijeenkomst gaat door op donderdag 24 maart vanaf 19:30 bij Pascal ter Karel De Stoutelaan 4, overkant Graaf Visartpark.
Op de agenda: 1/ Connections 2, gelieve dus foto mee te brengen als antwoord op de tekst die Pascal inbracht + tekst bij de foto die Luc meebracht. 2/ Eerste voorstel(len) van je bijdrage voor de ‘Suspicious Landscapes’ expo in het Achterhuis van Pinsart Galerie. 3/ Bespreking van de film ‘Biutiful’.
zaterdag 26 februari 2011
woensdag 23 februari 2011
maandag 7 februari 2011
vrijdag 28 januari 2011
Wat dachten jullie van vrijdag 4 februari of vrijdag 11 februari of vrijdag 25 februari.
44 Gallery en galerie Pinsart stellen graag een zomerproject voor waarin GoedGezien eventueel kan participeren. Ander woord-of beeld nieuws uiteraard welkom.
Laten jullie iets weten?
Tot binnenkort,
Sabine
maandag 17 januari 2011
Verjaardag
17 januari: "De verjaardag van de kunst".
In 1963 riep Fluxus-kunstenaar Robert Filliou zijn verjaardag uit tot de officiële 1.000.000e geboortedag van de ‘kunst’. Daardoor wordt de kunst dit jaar 1.000.048 jaar. Dit statement in een Parijse bar groeide uit tot diverse Art’s Birthday feesten wereldwijd.
zaterdag 15 januari 2011
kijktip
woensdag 12 januari 2011
Hoed Gezien
mocht er iemand komen, op zondag 23 januari ben ik er niet, Loes wel uiteraard....