donderdag 17 april 2008

Verslag 16 april

Beste vrienden, ziehier het verslag. Ik was wat slordig in het noteren, amenderingen zijn dus welkom.

De bijeenkomst bestaat uit drie delen.

1. Bespiegelingen vooraf (losse flodders, een beetje at random genoteerd)

Luc laat weten dat niet alle foto's hem inspireren.

Bij Pascal gaat het anders. Hij zou bij alles wel iets kunnen schrijven. Maar er valt wel een onderscheid te maken tussen foto's die zich min/meer gemakkelijk tot het schrijven van een poëtische tekst lenen. Daaruit valt echter niets af te leiden over de kwaliteit van de foto.

Sarah zegt hoe zij, bij de foto van Piet, niet meteen wist wat te schrijven. Maar dan wel woorden voelde opkomen, en dan rond die woorden aan het werk kon.

Luc: je kunt ook één element uit een foto halen. En: het gedicht moet niet beschrijven wat er allemaal te zien is.

Paul zegt dat hij nogal impulsief voor zijn foto heeft gekozen. Hij heeft wel het te expliciet poëtische willen vermijden.

Dat brengt ons op de motieven van de keuze. Sarah koos voor Kertész omdat de figuur erop haar deed denken aan iemand die zij ooit heeft gekend. En omdat ze van Kertész werk houdt.

Luc opende een map, had vijf foto's die in aanmerking kwamen, en koos er dan één na eliminatie. Op basis van de vaststelling: 'Daar moet toch wel iets over te schrijven zijn.'

Pascal koos een foto die eerder een verhaal opriep dan een poëtische lading had.

2. De foto's en de gedichten

Oproep: ieder plaatst zijn gedichten op de blog.

We nemen de foto's in de volgorde waarin ze werden ingestuurd. Elk leest eerst luidop het gedicht dat hij erbij maakte, daarna worden prints van het gedicht uitgedeeld en worden de gedichten kort besproken. Ook de relatie met de foto wordt uiteraard niet uit het oog verloren.

Globaal: de resultaten zijn verrassend en ook verrassend goed. Uit de bespreking komen vooral inzake de relatie tekst-beeld een aantal zinvolle zaken naar voren.

Bij de foto van Luc:
- combinatie van veronderstelde realiteit met veronderstelde fictie in het boek
- (Pascal): dat het meisje in het begin van het boek zit, speelt ook een rol

Bij de foto's van Piet en Paul:
- (Pascal): door de wisselwerking met de tekst die is ontstaan, wordt de foto zelf ook 'beter'

Algemeen:
- (Luc): belangrijk is dat de foto's een afstandelijkheid inhouden, een ruimte laten; die afstand is nodig om iets goeds te maken
- (Sarah): bepaalde foto's zijn dwingender dan andere, bijvoorbeeld de foto's met een 'verhaal' (Luc en Pascal); de foto van Piet dwingt je meer om naar jezelf te gaan
- bij de beoordeling van de gedichten speelt mee in hoeverre de gedichten los van de foto kunnen bestaan

3. Afspraken

De volgende afspraak is: 14 mei bij Paul. Paul zorgt voor de inhoud, hij zal daar binnenkort wel over berichten. Het zal gaan over innovaties mbt multimediale reportages.

Luc is geneigd nieuwe mensen pas te vragen als hij zeker is dat het 'goed' zal zijn. Pascal is het daar niet meer eens. We moeten uitgaan van eigen sterkte. Paul vreest dat we bij niet-uitbreiding op de duur te veel met onszelf en ons eigen werk zullen bezigzijn. Sarah is het daarmee eens. Iedereen is het erover eens dat we werk moeten maken van de uitbreiding.

Geen opmerkingen: