zaterdag 8 december 2007

Allez Vooruit


Woord & Beeld 1 - Words in progress -
Vooruit Gent, Belgium 2007.
'Allez vooruit! Zorg maar dat ge zo rap mogelijk weer thuis zijt!' Hoeveel keer zou deze dwingende doch liefdevolle aansporing niet hebben weerklonken in achterzalen van cafés De Sportvriend, cafés De Postduif, cafés De Reisduif en aanverwanten? De duivensport is een volkssport. Bij ons dan toch. Duiven zijn betaalbaar. Waren betaalbaar -in pakweg Dubai of Koeweit hebben ze een klein fortuin over voor een Levende Vlaamse Duif-.
Je kan bij wijze van spreken overal duiven houden. Ze passen perfect in onze visie over architectuur en stedebouw -in de visie die we er lange tijd niét over hadden eigenlijk- en hoewel geen enkele paradox kan tippen aan deze van de kip en het ei, moet de vraag gesteld: was er eerst het hok of eerst de duif?
Het prototype van de Vlaming is een nestbouwer, een thuislander. Hij doet op tijd en stond een stapje in de wereld -tot aan het duivenlokaal- maar wil zo rap mogelijk weer naar zijn kot. Of hij wil of niet, hij moet. Omdat de aardappelen zacht zijn.
Zouden André, Marcel en Firmin duiven melken om ze op een dag voorgoed te zien vertrekken? Om preciezer te zijn: zouden ze in staat zijn hun duiven klaar te stomen voor de grote reis om ze op een weloverwogen moment te laten gaan? Los te laten? Stel je even voor dat Kim Gevaert zou vertrekken voor een 100 of 200 meter en niet meer zou terugkomen?! Of Yves Leterme?! 't Zou toch raar doen?!
'Allez vooruit! Salut en de kost en laat nog iets van u weten. Schrijf een keer een brief en geef hem mee met de postduif of stuur hem op naar De Weekbode. Als ge goesting hebt tenminste!'


Ik moest ook denken aan de foto hierbij. De foto verhoudt zich op een fijne wijze tot de kernbegrippen van de cultuurclub, woord en beeld. Woord in Beeld. Beeldrijm. Beeldspraak. Foto genomen tijdens de FNAC fotomarathon 2007 in Gent met teamgenoot, jawel, Piet.


Tibor? Topfotografie! Wat heeft die man in Brugge verloren? Ja dus, een buitenkans en wellicht aanleiding om een snelle uitbreiding van de club in overweging te nemen. Tot wanneer verblijft hij alhier?
Piet! Piet? Die is toch alweer vertrokken?! Alle gekheid op een ... -zou ik? ja toch!- stafje, ja we moeten Piet op de hoogte brengen. Dan kan hij alvast ook zijn bijdrage leveren op dit blog -tja, ik merk dat ik het begrip blog spontaan iets onzijdigs toeschrijf- wat allerminst zal te versmaden zijn. Goed dat jij dit wil doen, Paul.

Geen opmerkingen: