vrijdag 7 december 2007

Openingszet

5 december 2007

PC ontvangt SD, LR en PW ter Residentie Visart voor de oprichtingsvergadering van… Ja, hoe zal het heten? Ik stel voor: ‘Goed Gezien’. Zien en Zin en Goedgezind: Beeld en Woord of, in de meer gangbare staande uitdrukking: Woord en Beeld. Want dat zijn de polen, de pijlers, waarop onze ‘cultuurclub’ (werknaam) moet/wil rusten.

Verslag van de oprichtingsvergadering.

Eerste agendapunt: Wat kunnen wij elk aanbrengen? Wat is de input?

LR: fotografie + organisatie. LR wil ook: iets doorgeven, het didactische.
SD: schrijven + film. Ook: het didactische.
PW: fotografie (toegepaste) + schrijven/film + het didactische, alweer.
PC: schrijven + fotografie + ook: het didactische.

Tweede agendapunt: wat willen we bewerkstelligen?; wat is het doel?; wat is de output?

Vooraf: willen wij:
intern: - een kern van vier vormen en ons voeden met ‘materiaal’ van buitenaf?
extern: - de kern uitbreiden en iets uitdragen?
Op basis van de antwoorden blijkt dat wij een mengvorm van beide willen.

LR: denkt vooral op lange termijn:
- een publicatie (met gastschrijvers, gastfotografen)
- een evenement (tentoonstelling, met beeld; happening, met woord en beeld)
SD:
- uitgangspunt: sociale behoefte; met anderen iets doen (film, poëzie…)
- foto’s; blogs
PW: langzaam groeien; iets ‘Masereelfonds’-achtigs
PC:
- sociale behoefte: activiteiten op touw zetten
- beginnen met een gemeenschappelijke blog

Besluit:
We nemen ons voor om één keer per maand (de tweede woensdag van elke maand) een bijeenkomst te beleggen. De optie is om daarna, op basis van een beginselverklaring (zie hieronder), andere mensen aan te spreken zodat we de kerngroep kunnen uitbreiden tot een werkbaar aantal.
WAAR? Geografische beperking: Brugge is de uitvalsbasis.
WAT? Deze ‘club’ wil open minded zijn, dat wil zeggen (denk ik, PC): bereid zijn tot luisteren, constructieve kritiek geven, onbevooroordeeld. We starten een gemeenschappelijke blog (bij deze), die aanvankelijk een werkinstrument met beperkte toegang is en die later kan uitgroeien tot een collectief medium met publieke toegang en met een waarde in se. De activiteiten van onze ‘cultuurclub’ willen tegemoetkomen aan een sociale behoefte, creativiteit kanaliseren, en eventueel (op lange termijn, LR) drager zijn van ‘ambitieuze’ projecten – LR kan zijn plannen (publicatie, tentoonstelling) uiteraard ook op eigen initiatief en op eigen naam uitbouwen. De bijeenkomsten moeten een inhoud hebben, er moet een sérieux zijn, deelnemers worden verondersteld welwillend en actief te participeren (= een bijdrage leveren).
WIE? Een twintigtal gemotiveerde ‘leden’, die op basis van vertrouwen (‘peterschap’) worden aangebracht en die bereid zijn om van de andere leden te leren.

Afspraak:
De kerngroep van vier komt opnieuw samen bij PW, Hamiltonpark 7, op 9 januari 2008 om 20 uur.

Voorstel van SD (dat wordt aangenomen) voor deze eerste bijeenkomst: wij bespreken elkaars werk zoals het zichtbaar/leesbaar is op onze blogs: elk om beurt zegt iets over de drie andere (voorbereiden!), waarna de auteur zelf iets over het eigen werk zegt.

PC belooft de beginselverklaring op te stellen en een blog (werkinstrument) op te zetten. Dat gebeurt bij deze. De naam van de blog/van de club ('Goed Gezien') is een voorstel. De tekst van de beginselverklaring is uitdrukkelijk vatbaar voor amenderingen.

Ik stel voor dat we op 9 januari, en voor het aanspreken van kandidaat-leden, de beginselverklaring definitief redigeren.

Beginselverklaring
*** (naam van onze ‘club’) is een groep van minimum vier en maximum twintig mensen die in Brugge vanaf 9 januari 2008 elke tweede woensdag van de maand om 20 uur samenkomt om aan elkaar iets door te geven in de sfeer ‘woord’, ‘beeld’, ‘woord en beeld’. Trefwoorden: open geest, didactiek, constructieve kritiek. Mogelijke activiteiten (kan uitgebreid worden): film, foto’s, teksten (telkens met bespreking en uitwisseling van gedachten). De bijeenkomsten bestaan uit een formele aanloop en, eventueel, een informelere afronding. Op lange termijn kan *** de basis vormen van grootschaligere activiteiten die mikken op een breder publiek. Werkinstrument van *** is een collectieve blog (bij deze) waarop elk van de leden commentaren, voorstellen, foto’s, creatief werk etc. kan posten.

Voilà. Nu is het aan jullie, SD, LR en PW…

Ik geef jullie straks de wachtwoorden etc. om op deze blog te posten. Ik stel voor dat alle communicatie via de blog gebeurt en dat bij een post de andere leden via mail op de hoogte worden gebracht dat er een post is.

Dit zijn de e-mailadressen (maak een groep aan in je adressenbestand):
(de adressen zijn verminkt weergegeven om spam tegen te gaan)
pascal punt cornet at pandora punt be
desplenter punt sarah at pandora punt be
yona18 at pandora.be
foto at paulwillaert punt be

Geen opmerkingen: