zaterdag 25 april 2009

de vergeten tekst

Een van de teksten is door een nalatigheid van ondergetekende niet op de juiste plek terechtgekomen. Nogmaals mijn verontschuldigingen hiervoor. Hier volgt die tekst.

8.
Het monument in Auschwitz dient om de walging te behouden van de latente moordlustigheid die evolutionair geprogrammeerd werd in de DNA bouwstenen van ieder van ons. In dit jubileumjaar van Darwins “On the Origin of Species” worden we gewezen op “Survival of the cruelest”. Of was, volgens de creationisten onder ons, het de bedoeling van God, de schepper, om deze destructieve eigenschap in te bouwen?
Het wordt in stand gehouden als onomstotelijk bewijsmateriaal tegen het opduikend negationisme.

Deze site maakt deel uit van de herdenkingsindustrie zoals die in de westhoek ook aanwezig is. De troosteloze gebouwen zeggen echter weinig over de historische geladenheid van deze site. Beklijvende gruwel kan alleen opgewekt worden in onze verbeelding.

De mensen die hier worden geportretteerd lijken weinig te verbeelden. De beelden die op hun netvlies of op de CCD van hun camera vallen lijken daar te blijven hangen. Ze worden niet omgezet in gruwel of walging. Het dragen van overeenstemmende rode joggingkledij versterkt de banaliteit van hun bezoek.

De foto moet het niet hebben van een verassend perspectief of verbluffende encadrage, ook niet van een interessante lichtinval of kleurschakering, het is de versterking van het onbenullig familiekiekje. En waar gaan we morgen naar toe?

Geen opmerkingen: